Foto: Siggy Nowak/Pixabay

Grönland pausar sitt deltagande i Nordiska rådet på grund av diskriminering från Sveriges regering

Mute Bourup Egede som är ledare (landstyreformand) för Grönlands parlament meddelar att han nu pausar sitt deltagande i Nordiska rådet.

Anledningen är att Nordiska rådet inte bjudit in vare sig Grönland, Färöarna eller Åland till kommande möte med Nordiska rådet med motiveringen att kommande möte ska handla om utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

Ordförandeskapet växlar varje år. I år är det Sverige som är ordförandeland. Det är alltså på initiativ från Sveriges regering man nu valt att stänga ute Grönland, Färöarna och Åland, som har vardera två representanter i rådet.

Mute Bourup Egede har meddelat att samarbetet på regeringsnivå med Nordiska rådet läggs på is och att han inte kommer att delta i framtida möten:

“Jag kan inte fortsätta att delta i evenemang där det förekommer diskriminering mellan deltagarna. Som en konsekvens av detta kommer jag inte att delta på Grönlands vägnar i Nordiska rådet och kommer därför inte att närvara vid Nordiska rådets session i Reykjavik i höst”, säger Egede i ett uttalande i den grönländska tidningen Sermitsiaq. (se lästips skrivet på danska)

Det möte i Nordiska rådet som nu bojkottas av Mute Bourup Egede kallas i tidningen Sermitsiaq för ”mini-Nato-möte”

Formellt tillhör Grönland och Färöarna Danmark, men har en form av självstyre med egna parlament. Samma gäller för Åland som tillhör Finland, men som också har ett självstyre och eget parlament.

Nordiska rådet bildades 1952 som ett officiellt samarbetsorgan mellan de Nordiska länderna. Totalt består rådet av 87 ledamöter som representerar de fem självständiga länderna Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland, samt de tre självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland.

Samarbetet formaliserades 1971 genom att Nordiska ministerrådet bildades.

Om jag fattat det hela rätt så är Nordiska rådet ett samarbetsorgan mellan ländernas parlament, medan Nordiska ministerrådet är ett samarbetsorgan mellan ländernas regeringar.

Det här med Åland är extra intressant eftersom Åland sedan 1856 är en “demilitariserad zon”. Något som jag skrivit om tidigare i eFOLKET. Vad händer nu med Åland som “demilitariserad zon” nu när Finland är med i Nato? (se lästips)

Att Grönland också är “intressant” på olika sätt framgår av att Donald Trump fick nobben när han 2021 begärde att få köpa Grönland av Danmark. Det blev så infekterad stämning att Trump ställde in ett planerat statsbesök i Danmark. Trump är ju i grund och botten affärsman och tror ju att allt kan köpas för pengar.

Grönland är också “intressant” på grund av mineraltillgångar som andra nationer (bland annat USA) trånar efter och vill exploatera.

Likaså är Grönland “intressant” i samband med en ökad militarisering av hela Arktis-området.

Därför kan det tyckas märkligt att nu Grönland, Färöarna och Åland stängs ute från Nordiska rådets “mini-Nato-möte” när man ska diskutera utrikes-, säkerhets- och försvarsfrågor. Svenska regeringen kanske menar att representanterna från Grönland, Åland och Färöarna är opålitliga och därför inte får vara med vid detta “mini-Nato-möte”?

Ålands representanter kan ju genom Ålands demilitarisering till och med blivit “fredsskadade”, och därmed en säkerhetsrisk sett med Nato-ögon.

Kan lägga till att Mute Bourup Egede som är landsstyreformand för Grönlands parlament tillhör partiet Inuit Ataqatigiit, som är ett “demokratiskt och socialistiskt” parti.

Rolf Waltersson

Lästips:

Konflikt om Nordisk Råd spridser till – Mute lägger samarbejde på is – Sermitsiaq. 8 maj 2024

Efter svenska regeringens beslut: Grönlands regeringschef bojkottar Nordiska rådet – Altinget – Allt om politik: atlinget.se. 8 maj 2024

Nordiska rådet – Wikipedia (här kan ni även se hur de 87 platserna är fördelade mellan länderna)

Nordiska rådet – Föreningen Norden

Mute Bourup Egede – Wikipedia

Donald Trum var inte den förste USA-president som ville köpa Grönland – eFOLKET. 23 februari 2021

Grönländska barn utsattes för “sociala experiment” – eFOLKET. 24 november 2021

Ålands självstyre firar 100 år – eFOLKET. 9 juni 2022

Åland har varit demilitariserad zon i 167 år – Vad händer nu när Finland är med i Nato? – eFOLKET. 10 september 2023

Ålands demilitarisering – Wikipedia

You May Also Like