Grönland.

Donald Trump var inte den förste USA-presidenten som ville köpa Grönland

Jag brukar lösa korsordet “Vad hände då?” i Aftonbladet. Korsordet 22 februari, handlar om: “Vad hände 22 februari 1819?”.

Svaret blev: “USA köper Florida av Spanien för fem miljoner dollar”.

Jag kommer då osökt att tänka på vilket rabalder det blev när Donald Trump 2019 begärde att få köpa Grönland av Danmark.

Att han inte visste att Grönland har en självförvaltning (hjemmestyre) sedan 1979, och att Danmark inte kan besluta om försäljning är en sak som är illa nog och visar hur dåligt påläst Trump var/är.

När han dessutom fick beskedet av danska statsministern Mette Frederiksen att “Grönland inte är till salu”, blev han så ilsken att han ställde in ett planerat statsbesök. Det blev något av en diplomatisk kris därför att Trump inte fick köpa Grönland. Han är ju van vid att allt kan köpas för dollar.

Detta blev något av en “snackis” som visade hur okunnig och burdus Trump är. Att begära att få köpa Grönland – hur korkad får man vara?

Men att USA tidigare genom historien köpt stora landområden är inget nytt. Det fick jag som sagt lära mig genom Aftonbladets korsord.

När jag söker information om tidigare köp- och sälj där USA varit inblandat hittar jag bland annat följande.

  • Florida “upptäcktes” av spanjorerna i början av 1500-talet.
  • Vid freden i Paris 1763 “övertogs” Florida av Storbritannien.
  • 1783 återlämnades Florida från Storbritannien till Spanien.
  • 1819 sålde Spanien Florida till USA för 5 miljoner dollar.
  • 1845 blev Florida USA:s 27:e delstat.

En annan affär med stora landområden var 1867 då Ryssland under ledning av tsar Alexander II sålde Alaska till USA för 7,2 miljoner dollar. Alaska som tidigare kallades “Ryska America”. (Se bifogad karta)

1803 köpte USA:s president Thomas Jefferson hela staten Lousiana från Frankrike för 15 miljoner dollar.

För att återgå till Danmark kan också nämnas att president Harry S Truman 1946 lade ett bud på Grönland på 100 miljoner dollar. Ett bud som dock Danmark tackade nej till.

Däremot tackade Danmark ja till att 1917 sälja Danska Jungfruöarna till USA och president Woodrow Wilson för 25 miljoner dollar. Öarna döptes då om till Amerikanska Jungfruöarna.

Danska Jungfruöarna, som också kallades Danska Västindien, var en dansk koloni i Karibien 1672-1917, då Danmark, liksom Sverige, deltog i slavhandeln från Afrika till den Amerikanska kontinenten.

Danska Jungfruöarna blev Danmarks bas för slavhandeln, och ligger inte långt från den dåtida svenska kolonin och basen för slavhandeln Saint Barthélemy.

1754 fanns i Danska Västindien (Danska Jungfruöarna) ungefär 14 000 slavar och 1 750 vita kolonister.

Hamnstaden hade, och har fortfarande, för övrigt det danskklingande namnet Christiansted. En annan hamnstad hade det lika danskklingande namnet Frederiksted.

Som sagt -Trump var inte den förste presidenten som gjorde “America Great” med hjälp av dollar, även om han misslyckades med att köpa Grönland.

Rolf Waltersson

You May Also Like