Foto: Hanna Sjöberg

Euskefeurat kommer till Eskilstuna i september

Det kultförklarade Piteåbandet Euskefeurat ger sig ut på turné, den 7 september stannar de till i Eskilstuna för en konsert på Teatern. Turnén går under namnet ”Det är aldrig för sent att ge upp”. Namnet på turnén är hämtat från bandets skiva med samma namn som släpptes 2010.

Turnén inleddes i början av 2020 sen kom det en pandemi i vägen. Då hann de med ett tiotal bejublade konserter i Norrland, nu styr de kosan söderöver och landar alltså i Eskilstuna den 7 september.

I pressmeddelandet kan man läsa:

”Någon ny låt finns med, en del nygammalt och omarrangerat, men som vanligt får ni ”gamla vanliga” Euskefeurat, med allt vad det innebär. Ni som vet, ni vet. Ni andra, lyckos er, vilken överraskning ni ska få! Euskefeurat är: Ronny Eriksson, Kenneth Berg, Dan Engman, Per Isaksson, Robert Lundberg och Bengt Ruthström”

Euskefeurat bildades i Piteå 1977 och har släppt 10 album, det senaste, ”Sånger från Hotaheiti” släpptes 2014. Musiken är en blandning av progg och folkrock där många melodier är hämtade från den irländska folkmusiken, texterna är dock deras egna och handlar inte sällan om livet i Norrbotten, ofta med en väldigt vänsterorienterad vinkling.

Eftersom bandet är så vänsterprofilerat var det väldigt märkligt att SD-politikern Mattias Karlsson använde en av bandets låtar i ett inlägg på Instagram i samband med sin landsbygdsturné. Det fick så klart Euskefeurat att se rött, i ett inlägg på bandets Facebooksida skriver de följande:

”Vi vill verkligen inte förknippas med fascistoida politiska grupperingar. En del tycks gilla det lokalpatriotiska tonfallet i vissa av våra låtar. Vår patriotism är inkluderande, till skillnad från SD:s och andra brunhögerklubbar”

Euskefeurat spelar alltså på Teatern i Eskilstuna den 7 september. Biljetter finns att köpa här. Bilden är lånad från bandets hemsida.

You May Also Like