Avgiften till Sveriges kulturskolor avgör vilka barn som kan ta del av undervisningen…

Kulturskolan i Flen är numera avgiftsfri

I de flesta fall får man vara beredd på att betala en slant för att få gå i kulturskola. Bland de kulturskolor som Sveriges Radios Kulturnytt varit i kontakt med ligger avgiften idag på cirka 700 kronor. Men det finns faktiskt kommuner som valt att göra kulturskolan avgiftsfri – Flen i Sörmland är ett sådant exempel.

I Flen valde man för ett tag sedan att ta bort avgiften till kulturskolan, och det ledde i sin tur till att intresset för att gå i kulturskolan sköt i höjden. Andreas Odsvall, kulturskolechef, berättar för Sveriges Radio att det var som att öppna upp en dörr för de kanske cirka 25 procent av barnen som på grund av ekonomiska förutsättningar tidigare inte kunnat gå på kulturskolan.

Avgiften avskräckte många

Det var sommaren 2020 som man avskaffade avgiften för att få gå på kulturskolan i Flen. Tidigare kostade det 600 kronor per termin. I Sveriges Radios enkät som Kulturnytt gjort är det idag cirka 15 procent av kommunerna i Sverige som svarat att det är kostnadsfritt att delta, medan cirka 70 procent säger att man har en avgift – en avgift som idag ligger på cirka 500 kronor eller mer. Kulturskolechef Andreas Odsvall berättar för SR att den tidigare avgiften avskräckte många barn. Eleverna ville inte ens ta hem informationsblad till sina föräldrar om kulturskolan, eftersom de redan i förhand visste att kostnaden skulle sätta stopp för deltagande.

Kulturskolan speglar idag Flen

Efter att Flen valde att ta bort avgiften till kulturskolan har man nu nått ut till helt nya elevgrupper. Elever med utländsk bakgrund har ökat. Elever med lågutbildade föräldrar har ökat. Andreas Odsvall menar att elevunderlaget som man idag har på kulturskolan betydligt bättre speglar det samhälle som finns i Flen.