TikTok är en social medie-applikation för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes 2016 av det kinesiska företaget Bytedance och är idag en ledande plattform för korta videor. Appen har även vuxit i resten av världen och var under förra året en av de snabbast växande apparna med stora användargrupper i flera länder…

Eskilstuna Kommun inför TikTok-förbud

Tidigare i veckan beslutade Försvarsmakten att de anställda inte längre får använda TikTok-appen i sina tjänstetelefoner. Nu meddelar Eskilstuna Kommun samma sak.

För att försöka göra en längre historia kort så handlar det i grunden om att många den sista tiden uttryckt en oro över just plattformen TikTok som ägs av ett Kinesiskt företag och om huruvida Kinas regering på så sätt skulle kunna övervaka TikTok-användarnas data världen över – även i Sverige. Flera andra länder har redan infört liknande förbud mot TikTok. Just nu ser Region Sörmland över denna fråga. Samtidigt meddelar nu alltså Eskilstuna Kommun att man inför ett förbud. Men förbudet handlar alltså bara om telefoner, surfplattor och datorer som används i tjänsten – inte människors privata telefoner.

Kommunen blockerar appen

Under den senaste tiden har fler och fler höjt ett varningens finger över TikTok och dess koppling till den kinesiska staten. Ett par regioner i Sverige har redan förbjudit appen, och nu blockerar Eskilstuna Kommun möjligheten att kunna ladda ner TikTok-appen till sin tjänstetelefon. Det som får företag och organisationer att nu införa förbudet är oron över att känslig information ska läcka ut till Kinas regering. TikTok ägs idag av kinesiska Bytedance.

Inget mer TikTokande för de anställda på Eskilstuna Kommun…

TikTok i USA

Efter att det uppdagats att Tiktok olovligt samlar in data om användaren, hotade USA:s president, Donald Trump, att förbjuda Tiktok i USA 2020. Detta ledde till förhandlingar om att köpa upp TikTok av Microsoft eller ett annat “mycket amerikanskt” företag, varav båda misslyckades. I augusti 2020 undertecknade Trump en verkställande order som förbjuder amerikanska “transaktioner” med Tiktok och Wechat. Ett planerat förbud mot appen den 20 september 2020 sköts upp med en vecka och blockerades sedan av en federal domare. President Joe Biden drog sedan tillbaka förbudet i en ny verkställande order i juni 2021.

You May Also Like