Erdogan och Netanyahu som galna hundar. Foto. Rolf Waltersson

Erdogan och Netanyahu skäller på varandra som galna hundar

Nu har Turkiets despotiske president Erdogan och Israels högerextrema premiärminister Netanyahu råkat i luven på varandra i ett ordkrig som kan betraktas som smått tragikomiskt.

Erdogan, som hyllar Hamas som frihetskämpar, anklagar med all rätt Netanyahu för det folkmord mot palestinier som Israel genomför i Gaza. Erdogan drar likheter mellan Netanyahus behandling av palestinierna och Hitlers behandling av judarna.

Netanyahu ger svar på tal:

Han (Erdogan, min anmärkning) är den sista som ska predika moral för oss när han själv begår folkmord på kurder och har världsrekord i att fängsla journalister som är emot honom”, skriver Nenanyahu på X (f.d. Twitter)

Och visst har Netanyahu rätt. För just nu genomför Erdogans Turkiet nya och omfattande bombningar av kurdiska områden i Irak och norra Syrien. (se lästips artikel i eFolket)

Dessa två statsledare som nu skäller på varandra som galna hundar har det gemensamt att de omfamnas av västvärlden och USA. USA är ”vapenbroder” med Israels regering.

Turkiet som Nato-medlem måste också strykas medhårs av sina ”Nato-bröder” oavsett hur mycket Turkiet bombar och förföljer kurderna. Och oavsett hur mycket han förföljer och fängslar politiska motståndare och kritiska journalister, och stänger ner kritiska tidningar, tv- och radiostationer.

Turkiet är ju en ”demokrati” som Sveriges knähund utrikesminister Billström (M) upprepade helt nyligen.

Vad som gör det här extra tragikomiskt är Erdogans jämförelse mellan Netanyahu och Hitler.

2016 diskuterades statsskicket i Turkiet. Erdogan var inte nöjd med att han som president hade ”begränsad” makt. Han vill ändra konstitutionen så att ”presidenten får mer reell makt”.

Han tog då upp Tyskland under Hitler som ett föredöme när han svarade på en fråga från en reporter:

Det finns redan sådana exempel i världen. Du kan se det när du tittar på Hitlers Tyskland”, svarade han när han gav exempel på ”effektiva politiska system”. (se lästips SVT Nyheter)

Men även USA, Frankrike och Ryssland är enligt Erdogan föredömen när det gäller presidentmakt.

Ena stunden är Hitler ett föredöme enligt Erdogan. I nästa ögonblick är Hitler jämförbar mer ärkefienden Netanyahu.

Att Erdogan är lynnig, oberäknelig, falsk och farlig visar han på olika sätt. Inte minst när det gäller Sverige och Nato-processen.

Men mest farlig är Erdogan för kurderna och för den politiska oppositionen i Turkiet. Och att Turkiet har ”världsrekord” i fängslade journalister är inget som stör utrikesminister Billströms syn på demokrati.

När det gäller ordkriget mellan Erdogan och Netanyahu är det ungefär som med en blind höna:

”Även en blind höna kan hitta ett korn”.

PS. Bilden föreställer egentligen inga galna hundar även om det kan se så ut. Det är bara en dramatisk bild fångad i rätt tusendels sekund när min golden retriever och grannens belgiska vallhund leker med varandra.

Lästips:

NATO-staten Turkiet bombar vänsterkurdiska fästen i Irak och norra Syrien – eFOLKET 28 december 2023
Erdogan jämför makten med Hitlers Tyskland – SVT Nyheter. 1 januari 2016

Rolf Waltersson

You May Also Like