Polisen i Sörmland fick under nyårskvällen och natten mot idag nyårdagen rycka ut på en mängd larm – de flesta angående raketskjutande fulla ungdomar. Med tanke på de många inkommande larmen har Polisen valt att gripa förvånansvärt få personer vid de olika ingripandena…

Stökigt nyårsfirande i Sörmland

Nyårsfirandet innebar en hel del arbete för Polisen i Sörmland. Under kvällen och natten mot idag Nyårsdagen fick Polisen hantera närmare 150 ärenden:

– Det har varit ett stort inflöde av ärenden och en hel del ungdomsfylleri, samt larm om raketer som skjutits av fulla ungdomar och raketer som skjutits mot byggnader, berättar Polisens presstalesperson.

Ett urval av nattens händelser:

  • Strängnäs: Polis kallas till en plats med anledning av att ungdomar ses skjuta raketer mot villor. Ingen person finns kvar när Polisen anländer.
  • Flen: Polisen får kännedom om raketer som skjuts mot hus och från bilar.
  • Katrineholm: En brevlåda blir under nyårsnatten bortsprängd. Ingen person skadas i samband med händelsen.
  • Vingåker: Polis kallas till en ungdomsfest med anledning av att unga dricker alkohol samt skjuter raketer mot varandra. Under tiden som Polisen är där kommer en del föräldrar till platsen och ungdomarna överlämnas till dessa. Ingen person skadades i samband med ungdomsfylleriet.
  • Trosa: Samtal inkommer under nyårsnatten till Polisen om ungdomar som skjuter raketer mot varandra. Det rör sig om ett större antal personer som anlänt i flera bilar, och initialt skjuter ungdomarna mot varandra. Det hela ska sedan ha eskalerat i att drabba så väl allmänhet som byggnader i närheten. När Polisen kommer till platsen blir även de beskjutna av raketer. Polisen anträffar också en kvinna med sprucket ögonbryn till följd av raketer. Det uppges röra sig om ett hundratal personer på plats. En brand i en fyrverkeripjäs uppstår, varpå Räddningstjänsten tillkallas då polispatrullens släckare inte räcker till. Man får till slut branden under kontroll. En del av de fulla ungdomarna lyssnade slutligen på Polisens uppmaning om att skingra sig, men flera personer stannade initialt kvar. Efter cirka en timme hade läget lugnat sig och ungdomarna lämnat platsen. Ingen blåljuspersonal skadades i samband med våldsamheterna. Polisen upprättade under natten en anmälan gällande våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp. Märkligt nog finns inga uppgifter om gripanden.
  • Eskilstuna: Under nyårsnatten kallas Polisen till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det med anledning av att en kvinna inkommit med skador efter att ha fått en raket i bakhuvudet. En anmälan om grov misshandel skrivs. Ingen person finns utpekad som misstänkt.
  • Nyköping: Samtal om ungdomar som skjuter raketer mot en balkong inkommer till Polisen under nyårsnatten. Polis kommer till platsen och anträffar då tre personer som uppges ha smällt av så kallade bangers. Polisen beslagtar pyrotekniken samt överlämnar ungdomarna till vårdnadshavare. Märkligt nog blir ingen i samband med händelsen anmäld för brott, men polispatrullen på plats skriver en orosanmälan till Socialtjänsten gällande de tre unga ungdomsfylleristerna.

Få gripanden

Sammanfattningsvis kan man konsternera att Polisen valt att göra väldigt få gripanden i förhållande till det stökiga nyårsfirandet i Sörmland under natten mot idag Nyårsdagen.

You May Also Like