Årby i Eskilstuna – Här har Polisen till och från haft en hög närvaro under det senaste året på grund av alla skottlossningar. Men det har också skjutits på flera andra platser runt om i Eskilstuna under den senaste tiden…

Endast 4 av 32 skottlossningar uppklarade i Eskilstuna under 2022

Polisen i Eskilstuna klarade endast upp 4 av 32 skjutningar under förra året. Det rapporterar SVT Sörmland. Polisen själv anser att det i hög grad beror på att brotten är svårutredda, men också att det finns en utbredd tystnadskultur bland de inblandade och vittnen.

Antalet skjutningar slog under förra året rekord i Eskilstuna, och det med råge. Men av 32 skjutningar har Polisen endast lyckats lösa 4 fall. En del av ärendena utreds visserligen fortfarande, men siffrorna talar ändå sitt tydliga språk – det är dyster statistik.

– Vi vet vem det är i de flesta fall, men det går inte alltid att bevisa, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen hos Sörmlandspolisen till SVT Sörmland.

Christoffer Bohman.

Av de 32 skjutningarna som inträffade i Eskilstuna under förra året är det fortfarande flera som utreds, och det är ganska långa utredningsprocesser kring dem, säger Christoffer Bohman till SVT Sörmland. Polisen önskar att fler vittnen skulle våga träda fram och dela med sig av vad de sett och vet, men av rädsla för repressalier sker det många gånger inte – man fruktar helt enkelt för sitt eget liv.

Dyster prognos

Totalt har sex personer skjutits ihjäl och 23 skadats under de fem senaste åren i Eskilstuna. Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen hos Sörmlandspolisen, tror tyvärr att det kommer att fortsätta nu under 2023…

Läs också:

Eskilstuna Kommun aktiverar POSOM på Mötesplats Årby

Med anledning av onsdagens skottlossning i stadsdelen Årby i Eskilstuna öppnar Mötesplats Årby upp för samtal och stöd till invånare.

– Efter den skottlossning som ägde rum i Årby under onsdagskvällen, där en person blev allvarligt skadad, kommer det från klockan 13.00 till 19.00 idag torsdag och även i morgon fredag att finnas krisstödjare från kommunens POSOM på Mötesplats Årby. Man kan komma till mötesplatsen för att prata om vad som hänt och få psykosocialt stöd, säger Björn Almroth, tjänsteperson i beredskap.

Det går även att ringa kommunens krisstödjare via stödtelefon på telefonnummer 016-7101001.

– Våra stödpersoner har blå och svarta västar med texten STÖDPERSON. Sök gärna upp dem! säger Björn Almroth.

Stödpersoner från POSOM fanns även på plats i stadsdelen Årby redan under onsdagskvällen i samband med skjutningen…

Mötesplats Årby.

Läs också:

You May Also Like