Beskärd bokbild från Øyvind Andresens blogg på adressen andresensblogg.no. Större bild i artikeln nedan.

En oändlig social kris – Yarden av Kristian Lundberg

Kristian Lundberg, född 1966 dog den 27 april i år. Han debuterade som författare 1991, men fick sitt verkliga genombrott som skildras av det moderna arbetslivet i romanen Yarden som kom ut 2009. Totalt skrev Kristian Lundberg över 30 böcker, den senaste kom ut 2021. Han fick en rad priser bland annat Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2011.

Den norske marxisten och fackboksförfattaren Øyvind Andresen har uppmärksammat den svenska författaren Kristian Lundbergs död på sin blogg andresensblogg.no där han skriver:

För tio år sedan skrev jag en artikel i tidningen Fædrelandsvennen “En social kris på väg att ta slut”. Artikeln byggde på Lundbergs roman “Yarden” som handlar om hans erfarenheter av ett laglöst arbetsliv vid hamnen i Malmö. Senare filmatiserades romanen.

Jag tror att min artikel förklarar vad som händer i Sverige idag mycket mer än den snäva förklaring av rasism som stänger en analys av de materiella och historiska förutsättningarna för högerpopulismens framväxt: Det fanns praktiskt taget inga etniska svenskar som arbetade vid hamnen. Svenska kapitalister har importerat en underklass som de kan fördela utan begränsningar. Och detta är en konsekvens av socialdemokratins omställning till nyliberalism och arbetskraftens fria flöde.

Øyvind Andresen

En social kris på väg att ta slut

Kristian Lundberg (född 1966) är en etablerad svensk författare som har skrivit mer än tjugo böcker. Han hade ekonomiska problem, tyngd i skulder och var outbildad. Han fick lämna sitt trygga medelklassliv och ta jobb som inhyrd okvalificerad arbetare vid den vidsträckta hamnen Yarden i hemstaden Malmö.

Lundberg berättar om sitt liv och sina upplevelser från hamnen i romanen “Yarden. En historia” som år (2012) kom på norska. Vid hamnen möter Lundberg ett arbetsliv som är okänt för de flesta av oss. Arbetet består dels av att flytta nya bilar på de enorma parkeringsplatserna, dels att tvätta bilarna i det fria eller att stänga av batteripolerna på bilarna.

Arbetarna har inga rättigheter. Det är helt godtyckligt om de får jobb från en dag till en annan. Hela arbetslag straffas om man jobbar lite långsamt. Allt övervakas med kameror och av arbetsledare som sitter inne i varma bilar medan arbetarna tvättar bilar i temperaturer ner till fryspunkten.

Det här är en modern arbetarklassroman, om en omvänd klassresa till skillnad från de klassiska arbetarklassromanerna, med arbetare som utkämpar en heroisk kamp mot kapitalister och utsugare. Här finns inga fackföreningar, ingen enhet och solidaritet, utan tvärtom: ett system som bygger på deklaration och splittring. Här finns ingen klasskamp, bara klasshat. Endast i glimtar ser vi antydningar till vänskap mellan arbetarna.

Hans Foste Hjälte

Läs hela Øyvind Andresens artikel:

You May Also Like