Eskilstunabandet Bleak Outlook – skivaktuella på Pipaluckbolaget

Genomtänkt punk och meningsfulla texter

Eskilstunapunkarna Bleak Outlook släppte nyligen sin andra singel, även denna gång på vinyl, ett format som verkligen har gjort en stark comeback. Det är dessutom det gamla klassiska skivbolaget Pipaluckbolaget som släppt skivan.

Bleak Outlook består av sångaren Thomas Wahlström, gitarristerna Peppe Johansson och Johan Lundström, trummisen Jörgen Bröms samt basisten Ola Öhlin. Tillsammans har de många års erfarenhet från punken där Jörgen bland annat spelade i Eskilstunabandet WC på 80-talet.

Det var Thomas och Peppe som drog igång bandet, de gick samtidigt i samma tankar om att starta ett punkband. Sagt och gjort, sedan fylldes bandet på med medlemmar och efter deras första rep i slutet av 2015 hade de redan ett par låtar färdiga. Deras första EP släpptes tidigare i år och nu har de alltså nyligen släppt sin andra EP. Under vintern kommer dessutom deras första album att släppas, så produktiviteten är det inget fel på.

Thomas tycker att han lever sin dröm nu eftersom han alltid har suktat efter att spela i ett punkband och få släppa skivor. Deras nya skiva innehåller fyra låtar som är mer genomtänkta än låtarna på deras första skiva. Förut var det Thomas som kom med alla idéer men nu tar även de andra medlemmarna initiativ. Dessutom har den nya gitarristen Johan Lundström tillfört mycket för deras sound då de kan arrangera låtarna på ett mer dynamiskt sätt.

 – Grunden alltid är densamma men vi pressas ju till att hitta på nya grejer hela tiden. Det är en del av vår utveckling, understryker Jörgen.

Musikaliskt är Bleak Outlook influerade av den tidiga brittiska punkvågen, men det finns även spår av amerikansk hardcorepunk, framför allt i tempot. Thomas som står för bandets texter framhäver att det främst är sociala orättvisor som gör honom förbannad. Det är något han vill belysa i texterna men är inte heller främmande för att även ta upp mer personliga ämnen.

Eskilstuna har alltid haft ett rikt musikliv mycket tack vare Pipaluckbolaget som på 80-talet ordnade många konserter i Eskilstuna. Anders Bergström som är med och driver skivbolaget hade väntat i många år på att det skulle komma ett band som kunde väcka liv i skivbolaget som inte har släppt någon skiva sedan 1986. När Bleak Outlook dök upp gick det fort. Nu har de skrivit kontrakt med ett par band till som de kommer att släppa skivor med.

När det gäller framtiden för Bleak Outlook har de alltså ett album på gång, de kommer att spela på en rockkryssning med bland annat brittiska Stiff Little Fingers den 17:e november, sen gör de två spelningar i samband med det nya albumet, den 25:e november i Stockholm och den 1:a december i Eskilstuna.

Mikael Ström

Bleak Outlook på Facebook:
https://www.facebook.com/bleakoutlookpunk/

Bleak Outlook – Beggars can’t be choosers

You May Also Like