Du sköna nya värld!

Har aktieägare medansvar för den verksamhet aktiebolaget bedriver

Jag hajade till igår, 28 oktober, när jag såg på STV. Det var den regionala nyhetssändningen från Västmanland. Inslaget handlade om aktiehandel och att “sparandet” i aktier ökat under dessa coronatider därför att folk har mera tid att sitta hemma och fundera.

I inslaget medverkade en så kallad ekonomiexpert, eller “ekonomisk tolk” som hon kallar sig, Ylva Yngveson. Hon gav goda råd på hur man kan göra för att förbättra sin ekonomi. Till exempel att börja tidigt med att spara.

“Varför inte börja spara 5000 kronor i månaden när man är ung och fått sitt första jobb och fortfarande bor kvar hemma och inte har så stora utgifter”, är ett råd hon ger.

Och naturligtvis att man ska placera pengarna i värdepapper nu när man inte får någon ränta på sparkonto i banken.

Även ordförande för Aktiespararna Västerås medverkade. Hon var glad att även kvinnor tycks bli mer intresserade av “aktiesparande”.

Vad som fick mig att reagera är att public service så öppet och okritiskt gör sig till språkrör för aktiespekulation. Inte ett ord om riskerna med att handla med aktier. Inte ett ord om det moraliskt tveksamma i att “tjäna pengar på pengar”. Inte heller ett ord vad det innebär att äga aktier i ett bolag – att man har ett delansvar för vad företaget sysslar med.

Jag gick in på några sidor för att se hur de som håller på med “tjäna pengar på pengar” förklarar detta med aktier:

“Varför vill man äga aktier?
Det enkla svaret är att du kan tjäna pengar på att äga aktier. Antingen genom att värdet på aktier stiger (men inte att det kan sjunka. Min anmärkning) och du kan sälja till mer än du köpte för. Eller genom att du tar del av aktiens utdelningar.
Aktie innebär att man äger en del av företaget. Man registreras som ägare i aktiebolaget”.

Så förklarar Avanza vad aktier är.

På ett annat ställe kan man läsa: “En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar”.

Om man som aktieägare är delägare i företaget, måste det innebära att man också har ett ansvar för företagets verksamhet. Ju fler aktier man har, desto större ansvar. Men man kan aldrig svära sig helt fri från ansvar, enligt mitt sätt att se.

Det betyder att om man köper aktier i ett företag som sysslar med verksamheter man i grund och botten inte gillar, så är man lik förbannat medansvarig för denna verksamhet.

Det kan vara aktier i SAAB , Bofors eller annan vapenindustri – då har man ett ansvar för vapenhandel och vapenförsäljning. Även vapenhandel som bedrivs med krigförande länder, något vi vanligtvis tycker är vedervärdigt. Och de pengar man eventuellt tjänar på sina aktier är blodiga pengar.

Det kan vara aktier i företag som utnyttjar barnarbetare. Har man köpt aktier i H&M är man delansvarig för barnarbete som förekommer i länder där kläder tillverkas på beställning av H&M.

Har man aktier i banker som Nordea, Swedbank, Danske Bank och andra banker som är indragna i härvor med penningtvätt och andra skumraskaffärer, är man som aktieägare inblandad i denna smutsiga byk.

Satsar man på aktier i pensionsfonder, till exempel genom ALLRA, så har man blivit indragen i skumraskaffärer där pensionssparare blivit av med flera hundra miljoner.

Det hjälper inte om man “tar sitt ansvar” genom att satsa på “etiska fonder”, för det har visat sig att även dessa fonder gång på gång hamnar i “dåligt sällskap”.

Det räcker med att kolla titlarna på den uppsjö av böcker som finns med tips och löften om hur man blir rik på aktiehandel:

  • “Så här blir du miljonär i hängmattan”
  • “Mer pengar för pengarna”
  • “Bli rik och fri med aktier”
  • “Bli grymt rik på aktier! Så enkelt är det att bli miljonär”
  • “Miljonär innan 30. Pensionär innan 40”
  • “Så tjänar du pengar medan du sover”.

Den mest extrema formen av aktiespekulation är så kallad “daytrading”, eller dagshandel. Det är “daytrader” som sitter vid datorn hela dagarna och handlar med aktier i en rasande fart. Så fort de ser att en aktie de nyss köpt stigit något i värde, säljer de omedelbart. Aktier de köpt kanske säljs efter bara några minuter eller någon timme.

Detta är nog så långt från “arbetslinjen” man kan komma.

Jag har tidigare skrivit om ordets makt. Hur orden styr tankarna och hur tankarna styr orden.

Tidigare hette det “aktiespekulation”.
Nu heter det “aktiesparande”.

Spara låter mer rumsrent än spekulera. Men “snus är snus om än i gyllene dosor”.

Rolf Waltersson

You May Also Like