Dramatisk vecka i Jemen – tidigare president dödad

Ali Abdullah Saleh, Jemens tidigare president, som dödades för några dagar sedan ”var fram till igår en politisk överlevare som styrde Jemen längre än någon tidigare president,” skriver Feministiskt Perspektivs frilansmedarbetare Tanja Holm i senaste numret av FP.

Tanja Holm fortsätter: ”Han dog 75 år gammal, i vad som blev hans nionde krig. Förutom inbördeskriget mot socialisterna i södern 1994 utkämpade Saleh sex inbördeskrig mot houthierna i norra Jemen 2004–2010. Därutöver var han i flera år USA:s allierad i kriget mot terrorismen. Och i det pågående kriget mellan houthierna och inhemska motståndsrörelser, uppbackade av saudikoalitionen, hann Saleh strida på bägge sidor. I dag tisdag är en stor manifestation planerad i Sanaa sedan houthierna uppmanat folk att fira deras framgångar på gatan Sabaeen, den plats dit Saleh brukade kalla ut sina supportrar.”

Saleh var en kappvändare, men till slut vände han kappan en gång för mycket. Han har varit en centralgestalt i Jemens politiska liv ända sedan han blev president för Nordjemen i 1978. Efter ett fyraårigt krig förenades Nord- och Sydjemen, som hade förblivit separata länder mest på grund av att de hade tillhört olika koloniala intressesfärer, den osmanska i norr, Storbritannien i syd.

Motsättningarna mellan nord och syd förblev latenta och 1994 blossade dessa upp i ett kortvarigt inbördeskrig enligt gamla frontlinjer. Nordsidan segrade och landet återförenades i Republiken Jemen, med Ali Abdullah Saleh som president, vilket han förblev fram till 2011 då han tvingades bort från makten i sviterna av de kraftfulla, till större delen fredliga, landsomfattande protesterna mot vanstyre, korruption och nepotism som kallats ”den jemenitiska revolutionen” år 2011, enligt Roland Hedayat, som i artikeln Svenska mediers schabloner och myter om Jemen granskar svenska mediers rapportering om Jemen. (se: Svenska mediers schabloner och myter om Jemen).

Men Saudiaraben blandade sig i situationen och lyckades ta luften ur proteströrelsen och fick till stånd en lösning, där Jemens vicepresident Abd Rabu Mansur Hadi valdes till interimspresident för en tvåårsperiod. Då interimsperioden var avslutad vägrade Hadi med stöd av Saudiarabien att avgå. Houthi-rörelsen tog saken i egna händer och marscherade in i huvudstaden Sanaa och tog kontroll över staden hösten 2014.

Detta gav Saleh en ny chans, han allierade sig med houtirörelsen, som tidigare varit en av hans många bittra fiender. Det blev en allians där den gemensamma nämnaren var fiendeskapet till Hadi, som hade flytt till Ryadh i Saudiarabien. I mars 2015 inledde Saudiarabien ett bombkrig mot Jemen. Målet var att vinna en snabb seger och återinsätta Hadi som president. Men försöket misslyckades trots intensiva bombningar som har dödats tusentals jemeniter samt ödelagt städer och förstört stora delar av landets infrastruktur. En katastrofal hälsosituation och att en jättelik koleraepidemi brutit ut på grund av kriget.

Plötsligt tog ”djävulspakten” mellan Houthi-rörelsen och expresident Saleh slut i förra veckan, då Saleh ensidigt gick ut med att han var beredd att förhandla med Saudiarabien. När dessutom Abdo Rabbo Mansour Hadi, som från Riyadh har varit med om att leda bombkriget mot sitt hemland, gav Saleh sitt stöd, hade Saleh vänt kappan en gång för mycket. Vindpusten från Riayd gav inget skydd mot Houtiernas storm i Sanaa. I praktiken undertecknade Saleh sin dödsdom genom sin sista kappvändning. För Houtierna var Salehs utspel ett förräderi.

”Nu väntar oss ett fullständigt inbördeskrig, dödandet kommer bryta ut överallt,” säger Haifa Subay, gatukonstnär i huvudstaden Sanaa.

”Jag är glad att Saleh är död, detta känns skönt. En himmelsk rättvisa för alla oss som förtryckts av honom. Varje förtryckare möter sitt öde, varenda en av dem, så också Saleh,” säger Zahra Saleh, enligt Feministiskt Perspektiv

En viktig bakgrund till den senaste veckans dramatiska händelser i Jemen är också den upptrappning av kriget som Saudiarabien rivit fram. Saudiarabien beslöt nämligen för några veckor sedan att stänga Jemens gränser såväl till lands som till sjöss och även blockera flygplatser. Kan man inte bomba Jemens befolkning till underkastelse, så försöker nu Saudiarabien med USA stöd svälta ut befolkningen

Ett tjugotal kända jemeniter har vädjat till om världen för att gränserna ska öppnas i ett öppet brev (läs: Öppna Jemens gränser innan det är försent), som slutar så här:

”I skuggan av den svåra humanitära situationen i Jemen, som är beroende av import för att kunna täcka de nästan 90 procent av landets livsmedelsbehov, kommer stängda hamnar leda till över sju miljoner människor i svält. Att strypa försörjningsmöjligheter betraktas som en form av kollektiv bestraffning och kommer utan tvekan att förvärra denna humanitära kris, vilket leder till att valutan förlorar helt i värde och hindrar laglig handel – samtidigt som krigsherrarna låter de svarta marknaderna att blomstra.

Vi uttrycker vår djupa oro och fördömer den saudiledda koalitionens avstängning av Jemens gränser av land, sjö och lufthamnar. Detta beslut har en stor och katastrofal inverkan på alla jemeniter och förvärrar de lidande och de svårigheter som det jemenitiska folket tvingats utstå under de senaste tre åren. Beslutet att stänga Jemens gränser har tagits trots vädjanden och varningar från olika lokala och internationella humanitära organisationer som arbetar med att bekämpa en av vår tids största humanitära kris orsakad av kriget.”

Hans Hjälte

Staden Sanaa före bombningarna.

You May Also Like