Bild: Dick Emanuelsson

Svensk journalist under dödshot i Honduras

Svensk-Kubanska Föreningen uppmärksammar att den svenske journalisten Dick Emanuelsson åter är hotad av latinamerikanska högerkrafter. Denna gång i Honduras, där han sedan en tid är bosatt. Emanuelsson utsattes för tio år sedan av dödshot från militären och högern i Colombia. Han har vid flera tillfällen besökt Eskilstuna, och informerat, hållit föredrag och diskuterat om utvecklingen i Latinamerika.

eFOLKET ställer sig härmed helhjärtat bakom de krav som framförs i Svensk-Kubanska Föreningens brev.

Till:

Honduras regering
Sveriges utrikesminister
Svenska Journalistförbundet

Svensk journalist under dödshot i Honduras

I valet i Honduras söndagen 26 november offentliggjorde valmyndigheten samma kväll resultaten då 57 procent av rösterna hade räknats. Oppositionens presidentkandidat Salvador Nasralla (Alliansen mot diktaturen) ledde med 45 procent mot 40 procent för den sittande högerpresidenten. Men sedan var det tyst från valmyndigheten trots att den elektroniskt hade fått alla lokala valresultat. Först på tisdagen fortsatte valmyndigheten att offentliggöra ytterligare valresultat. Nu hävdades att den sittande högerpresidenten ledde med en (1) procent. Folket trodde inte på en sådan plötslig ändring av valresultatet och fyllde gatorna i protest. Flera fall om oegentligheter i valet har rapporterats. Den sittande presidenten är en av dem som stödde statskuppen 2009.

Undantagstillstånd och utegångsförbud infördes fredag 1 december för att kväsa de landsomfattande demonstrationerna mot valfusket. Flera demonstranter sköts ihjäl i San Pedro Sula. I huvudstaden sköt militären en 14-åring och en ung kvinna till döds. Hittills har oroligheterna krävt ett tiotal dödsoffer och hundratals har gripits av militären. Regeringen lämnade i praktiken över makten till de väpnade styrkorna, den militära underrättelsetjänsten och landets säkerhetspolis.

Den svenske journalisten Dick Emanuelsson, som sedan 2006 bor och verkar i Honduras tillsammans med sin fru fotojournalisten Miriam, har vid tidigare tillfällen hotats till livet av regeringens våldsapparat. Över femtio journalister har mördats i landet under de senaste åtta åren. I nuvarande spända läge tillhör godtyckliga gripanden vardagen. Just nu sitter paret Emanuelsson isolerade i sin bostad. De befinner sig under rådande förhållanden i en mycket utsatt och riskfylld position.

Vi kräver:

  • att Honduras regering garanterar Dick Emanuelsson och hans familjs säkerhet
  • att Sveriges regering gör vad den kan för att tillvarata den svenske medborgaren Dick Emanuelsson och hans familjs intressen, samt uppmanar de honduranska myndigheterna att respektera valresultatet
  • att Svenska Journalistförbundet tar sitt ansvar för sin medlem och kollega Dick Emanuelsson och hans familj
  • att demokratin i Honduras återupprättas

Svensk-Kubanska Föreningen, torsdag 7 december 2017

Zoltan Tiroler, ordförande

Martin Österlin, internationell sekreterare

Postadress: Kansliets besöksadress: Telefon: Plusgiro: E-post: info@svensk-kubanska.se
Tegelviksgatan 40 Solidaritetshuset 08-31 95 30 40 54 11-0 Hemsida: www.svensk-kubanska.se
116 41 Stockholm Tegelviksgatan 40, Stockholm

You May Also Like