Eskilstuna Tingsrätt uppger att man just nu har en hög arbetsbelastning…

Domen rörande mordet på Bellmansplan i Eskilstuna uppskjuten – hög belastning hos Tingsrätten

Idag fredag väntades domen ha kommit i fallet angående mordet vid Bellmansplan i Eskilstuna. Men Eskilstuna Tingsrätt meddelar nu att man skjuter upp domen. Orsaken anges vara en hög arbetsbelastning hos Tingsrätten just nu.

Under fredagsförmiddagen väntades Eskilstuna Tingsrätt meddela dom i rättegången mot en 18-årig man. Han har stått åtalad för mord efter dödsskjutningen på Bellmansplan i Eskilstuna tidigare i år. Men nu meddelar Tingsrätten att domen skjuts upp. Nytt datum är nu satt till torsdag nästa vecka (22 december). En just nu hög arbetsbelastning hos Tingsrätten sägs vara orsaken.

En ren avrättning

Det var i slutet av maj i våras som en då 17-årig man misstänks ha skjutit ihjäl en man i 25-årsåldern på ett övergångsställe vid Bellmansplan – mitt på blanka eftermiddagen, och bland flera vittnen, bland annat barn. Mordet betraktas av åklagaren som en ren avrättning. Enligt åtalet ska 18-åringen på nära håll ha avlossat minst nio skott. Skotten har tagit mot offrets huvud och kropp när han låg på marken. Åklagaren pekar också på det faktum att ett minderårigt barn blev vittne till dödsskjutningen.

Åklagaren vill att mannen, som vid tillfället för dödsskjutningen var 17 år, ska dömas till 8 års fängelse. Om Eskilstuna Tingsrätt skulle gå på åklagarens linje skulle det i så fall betyda att det blir en av få fängelsedomar i Sverige mot personer under 18 år. Normalt sett får en tingsrätt bara döma personer som begått ett brott innan de fyllt 18 år till fängelse om det finns “synnerliga skäl”. Om det finns det ska det i så fall först och främst handla om sluten ungdomsvård. Vid “särskilda omständigheter” kan dock personer som begått allvarliga våldsbrott innan de fyllt 18 år dömas till fängelse – och i just detta fall menar åklagaren att det gör det. Åklagaren menar att mannen snart skulle fylla 18, samt att han redan haft ungdomsvård, men att detta uppenbarligen inte hjälpt.

Nekar till brott

18-åringen står åtalad för mord och grovt vapenbrott. Han har själv hela tiden nekat till brott. Nytt datum för dom är nu satt till torsdag nästa vecka (22 december).

You May Also Like