Iréne Borgenvik Foto: SD Lidingö.

“Tänk om Dawit Isaak kommer till Lidingö och mördar någon” – I huvudet på en Sverigedemokrat

“Det kan ju vara så här, även om det inte är det mest troliga scenariot, att han blivit torterad, misshandlad och mår väldigt, väldigt dåligt psykiskt. Han släpps – kommer till Lidingö och mördar någon. Då har vi ett torg uppkallat efter honom. Det tycker jag inte är bra”

Den bilden målades upp av SD:s kommunpolitiker i Lidingö Iréne Borgenvik, när kommunfullmäktige i Lidingö skulle ta ställning till förslaget att ge torget utanför Eritreas ambassad namnet Dawid Isaaks Frihetstorg.

Det var tre företrädare för S,, Mp och L som i en motion föreslagit namnändring på torget framför ambassaden som ett stöd, en manifestation, för journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 23 september 2001 utan vare sig rättegång eller dom. (se lästips eFOLKET)

Förslaget röstades dock ner med motiveringen att man inte ska döpa gator och torg efter personer som ännu lever.

Men det hindrade inte Iréne Borgenvik (SD) att måla upp detta fantasifulla scenario att Dawit Isaak kan ha blivit så psykisk sjuk under fängelsetiden att han, om/när han blir frigiven, kan ta sig till Lidingö för att mörda någon. Och att man därför skulle avstå namnändring på torget.

Dessutom tycks inte Dawit Isaak ha någon som helst koppling till Lidingö. När han kom till Sverige 1987 som flykting från Eritrea slog han sig ner i Lerum i Västra Götaland där han försörjde sig som städare.

Varför skulle han ta sig till Lidingö och mörda någon bara för att det finns ett torg där uppkallat efter honom?

Här kan verkligen talesättet “att måla fan på väggen” vara på sin plats. Man kan undra vem man ska vara mest rädd för – Dawit Isaak eller sådana som Iréne Borgenvik?

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like