Allt fler strejkar i Storbritannien – Sjuksköterskorna går i spetsen

I förrgår, torsdagen 15 december, genomförde de brittiska sjuksköterskorna en endagsstrejk med krav på högre löner för kompensation för den extremt höga inflationen, som i Storbritannien är cirka 15 procent.

Det brittiska sjuksköterskefacket, RCN (Royal College of Nursing) har närmare en halv miljon medlemmar och är världens största fackförening för sjuksköterskor. Förbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor och sjukvårdbiträden.

RCN:s generalsekreterare Pat Cullen förklarade:

“För många av oss är det här första gången vi strejkar och våra känslor är verkligen blandade. NHS (den nationella brittiska sjukvården) är i kris, sjukvårdens arbetare orkar inte mer, våra nära och kära lider redan…

Nog, är nog

Det är inte orimligt vi kräva bättre ersättning. Vi kan inte längre vänta. Vi är engagerade i våra patienter och kommer alltid att vara det. Vi kämpar för en löneökning för motverka de lönesänkningar vi har upplevt och för att skydda patientsäkerheten genom att NHS ska kunna rekrytera och behålla all vårdpersonal som man är i så desperat behov av.”

Den 15 december deltog upp mot 100 000 av vårdpersonalen i strejker i England, Nordirland och Wales, i protest mot de reallönesänkningar som skett under de senaste åren. När anställda inom vården strejker kan dock inte alla strejka samtidigt, det skulle ju innebära fara för patienterna. Därför genomför RNC punktaktioner under vissa dagar med ett begränsat antal av förbundets medlemmar. Nästa strejkdag är planerad till tisdag 20 december.

Svenska mediers talande tystnad

De stora svenska medierna förbigår med tystnad den brittiska sjuksköterskornas strejk. Liksom. En av de få medier som skrivit om den är Fempers (tidigare Feministiskt Perspektiv): “Sjuksköterskefacket (RCN) kräver en lönehöjning på 5 procent över inflationen, som för närvarande ligger på 14 procent. Regeringen å andra sidan menar att en genomsnittlig höjning på 4,75 procent är i linje med de rekommendationer som getts inom NHS.”.

Efter att förhandlingarna brutit samman meddelade facket RCN att de inte såg någon annan utväg än att ta ut sina medlemmar i strejk….

Tidigare under hösten rapporterades det att rekordmånga sjuksköterskor – över 40 000, vilket motsvarar en av nio – hade lämnat NHS bara det senaste året….

Sjuksköterskorna kommer att garantera akut sjukvård under strejkdagarna.

Inte bara sjukvårdspersonal som strejkar

Men det är inte enbart sjukvårdspersonal som strejkar i Storbritannien: Busschaufförer i London har meddelat att de kommer att genomföra 10 dagars strejkåtgärder inför julen.

Tågpassagerare varnas för den nästan totala avstängningen av Storbritanniens järnvägar, med strejker på fredag och lördag. Stridsåtgärder – en del av en tvist om lön, anställningstrygghet och arbetsvillkor – planeras också under julhelgen.

Den brittiska public service TV och radiobolaget BCC har publicerat en tabell över alla strejker under den gångna veckan och de tre följande veckorna i Storbritannien.

Hans F Hjälte

Läs mer:

Storbritannien: Arbetarklassen reser sig igen!