Grisarna gasas ihjäl av ångestframkallande koldioxid och har aldrig fått vistas utomhus, menar Djurens Rätt…

Djurens Rätt anmäler SweDish Pork för vilseledande reklam

SweDish Pork, Sveriges Grisföretagare, har en ny verklighetsfrånvänd kampanj som bland annat visas i Stockholms tunnelbana. Det menar organisationen Djurens Rätt som nu har anmält den vilseledande reklamen till Reklamombudsmannen.

I en stor annons i Stockholms tunnelbana vill SweDish Pork med ”näringsbollar” av 100% griskött få konsumenter att sluta med vitamintillskott, och istället äta griskött. Konceptet SweDish Pork ägs av Sveriges Grisföretagare som representerar Sveriges grisfabriker, och de vill öka konsumtionen av svenskt griskött. Det framgår dock inte i reklamen, menar Djurens Rätt. Djurens Rätt har nu alltså anmält reklamen till Reklamombudsmannen, då djurrättsorganisationen menar att reklamen både är vilseledande och ohederlig.

”Vi behöver inte äta mer griskött”

– Den här reklamen är både befängd och ohederlig. Vi behöver inte äta mer griskött i Sverige idag, tvärtom behöver vi välja mer vego – för djurens, klimatets och folkhälsans skull. Grisarna i de föreslagna ”näringsbollarna” gasas ihjäl av ångestframkallande koldioxid och har aldrig fått vistas utomhus, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

SweDish Porks reklamkampanj i Stockholms tunnelbana.

Djurens Rätts motivering:

Djurens Rätt ser reklamen som vilseledande och ohederlig, då den utnyttjar konsumenters vilja att äta näringsriktigt med information som går emot myndigheternas kostråd.

Det finns inga köttbullar av 100% rent griskött idag, och SweDish Pork har inte heller lanserat sådana ”näringsbollar” i samband med kampanjen. Annonsen ger sken av det finns tillskott av 100% griskött, som kan tas istället för andra former av kosttillskott. Annonsens underliggande syfte får antas vara att marknadsföra griskött överlag, inte ”näringsbollarna” som visas i bild.

Det som gör annonsen mer besvärande är att SweDish Pork inte är vilken aktör som helst, utan de ägs av Sveriges Grisföretagare som utåt sett vill framstå som en seriös aktör, men till synes använder SweDish Pork-varumärket för att att kunna marknadsföra svepande generaliseringar och direkta felaktigheter.” skriver Djurens Rätt i sin motivering till Reklamombudsmannen.

Sveriges Grisföretagare redan anmälda tidigare

Det är inte första gången som Sveriges Grisföretagare får kritik för sitt agerande. Djurens Rätt anmälde tidigare i år Sveriges Grisföretagare till Konkurrensverket för att de misstänktes för att ingå prissamarbeten i strid mot konkurrensrätten.

Läs också:

You May Also Like