Insändare: Djurförsök – vad kan du göra?

Idag vill jag berätta om vad vi kan göra för att minska och avsluta lidande för kännande individer. Djurförsök inom forskning pågår i hela världen, även i Sverige. Råttor, hundar, fåglar och andra djur får ofrivilligt lida under hela sitt liv inom läkemedelsindustrin. Men är det verkligen okej att vi människor bestämmer över andra liv?

I Sverige är det lag på att nya läkemedel måste ha genomgått djurförsök för att godkännas, trots att det finns alternativa metoder. De alternativa metoderna, som vissa forskare redan använder, är anpassade för att imitera människors genetik, vilket borde betyda att de passar bättre för att testa produkter avsedda för människan.

Inte nog med att vi avlar fram arter som försöksdjur, vi testar även läkemedel på dräktiga honor för att se om deras ungar skadas eller inte.

Du kanske tycker att djurförsök behövs när det gäller läkemedel. Med vad tycker du om djurförsök inom kosmetikaindustrin? Är det okej att utsätta djur för att vi ska få en fin foundation eller en vacker rouge? Även om djurförsök för smink är förbjudet inom EU förekommer det ändå att kosmetiken vi köper här testas på djur, dels för att ingredienserna i sminket har blivit testade i ett annat sammanhang och dels eftersom företagen handlar med länder som själva testar produkterna innan de kommer ut på marknaden.

Vad kan just du göra?

Om du vill minska det lidande vi människor utsätter djur för dagligen, använd din konsumentmakt för att påverka.

  • Lär dig vilka företag som tagit ställning mot djurförsök och köp bara deras produkter.
  • Sök på internet efter listor på icke djurtestat, eller titta efter märkningen “Leaping bunny”.
  • Du har mer makt än du tror – bli en medveten konsument och gör skillnad!

Djurens Rätt Eskilstuna

You May Also Like