Bildskapare: Darkmoon_Art / Pixabay.

Elon Musks Tessla vill inte teckna kollektivavtal – inte i Sverige heller

Vi nås av nyheten att Elon Musks Tessla-bolag inte vill sluta kollektivavtal med fackföreningar på sin svenska anläggning. Tesslas politik är att man inte vill ha fackföreningar på sina företag – en politik som man tillämpar överallt.

Det är inte första gången som amerikanska företag, när de etablerar sig i Sverige, försöker ta med sig sin fackföreningsfientliga politik från hemlandet. Ett känt fall är ju leksakskedjan “Toys R Us” som etablerade sig här under 1990-talet. Det ledde till att facket med strejk och omfattande sympatistrejker till slut lyckades få till ett kollektivavtal…

Nu talar I.F. Metall om att de kan tänka sig att strejkvarsel kommer att läggas. Det är helt nödvändigt att Elon Musk möts av beslutsamhet. Han är van vid en arbetsmarknad där styrkeförhållandena är annorlunda och fackföreningsfientligheten inom företagsägarklassen är stor. Han är som de flesta vet groteskt rik och anser sig kunna bestämma rymdpolitiken i världen. Varför skulle han då inte också bestämma att fackföreningar inte får finnas?

Men han är inte ensam i sin fackföreningsfientlighet. Som journalisten på Sveriges Radio, som meddelade nyheten, är detta ett fenomen bland många nya kapitalister – även svenska. Spotify och Klarna är några exempel på företag som vill förhindra löntagarna från att ha kollektivavtal och facklig organisering.

Vår mening är att det är absolut nödvändigt att om det behövs med stridsåtgärder se till att kollektivavtal och organisationsrätt garanteras på dessa företag. Vi hoppas på en massiv uppslutning för att tvinga Musk och Tessla till anständiga relationer på arbetsmarknaden.

You May Also Like