Fristadstorget igår. Palestinakommittén i Eskilstuna kommer också nästa fredag (15/12 16.00) att manifestera på samma plats. Foto: Linnéa Lindbom.

Igår lade USA in sitt veto mot eldupphör – Protester mot terrorbombningarna världen över – också i Eskilstuna

Palestinakommittén Folke Bernadotte i Eskilstuna anordnade igår ännu en manifestation på Fristadstorget. Tal varvades med talkörer.

Det fruktansvärda slaktandet i Gaza fortsätter, och många talare visade sin upprördhet över grymheterna och över tystnaden från officiellt håll i Europa. Den svenska regeringen kritiserades i många tal för sin uppslutning bakom de israeliska terrorbombningarna. 16 000 Gaza-bor har nu dödats, varav 6000 barn. Talarna visade på att det är ett folkmord som pågår just nu.

Till råga på allt får vi morgonen efter, den nionde december när detta skrivs, veta att USA lagt in sitt veto mot en FN-resolution som krävde eld upphör. USA ansåg att ett eldupphör nu inte skulle leda till en “hållbar lösning”.

Samtidigt är den US-amerikanska ledningen nervös för att dess allierade i den israeliska ledningens brutala och terroristiska krigföring ska leda till politiska “komplikationer” på grund av de upprörda fördömandena världen över. Framför allt månar USA om sina relationer till en rad regimer i arabvärlden; regimer som nu är pressade av starka folkliga opinioner.

USA:s vicepresident Kamala Harris har vädrat denna oro med de märkliga orden: “Alltför många oskyldiga palestinier har dödats”. Alltför många? Frågan har rests om hur många dödade oskyldiga palestinier vicepresidenten tycker är ett acceptabelt och ett lagom  antal.

Det är ett folkmord vi bevittnar. Ett folkmord som både USA:s och Sveriges regeringar nu bejakar.

Peter Widén

You May Also Like