Poroshenko - WIkimedia

Ukrainas sjuka presidentval – tre miljoner medborgare får inte rösta

Ukrainska myndigheter har beslutat att de medborgare som bor i Ryssland inte får rösta vid det kommande presidentvalet i Ukraina, varken på Ukrainas ambassad i Moskva eller på ukrainska konsulat i Ryssland. Det betyder att de nästan tre miljoner ukrainarna som bor och arbetar i Ryssland faktiskt berövas rösträtten för presidentvalet, vars första runda sker 31 mars. 

Det finns anledning att anta att den stora majoriteten av ukrainare som bor och arbetar i Ryssland, som främst kommer från östra Ukraina, påverkats negativt av president Petro Poroshenko för det krig han har satt igång mot den upproriska befolkningen i Donbass. Och dessa 3 miljoner missnöjda väljare skulle ha kunnat blockera omvalet av Poroshenko, eftersom de flesta ukrainska valen har avgjorts med små marginaler. Det faktum att 3 miljoner väljare i praktiken utesluts från presidentvalet kan inte karakteriseras som annat än storskaligt valbedrägeri till förmån för Poroshenko.

Att frånta de 3 miljoner röstberättigade deras rösträtt är en så stor överträdelse av allt som kallas demokratiska principer och internationella uppföranderegler, att det borde i sig vara mer än tillräckligt för att förklara presidentvalet ogiltigt. Det faktum att ukrainare som bor och arbetar i Ryssland saknar rösträtt är inte heller den enda kränkningen av demokratiska principer och internationella normer i detta val. Ukrainska myndigheter tillåter inte ryska valobservatörer eller valobservatörer med ryskt medborgarskap som ingår i OSSE. Nyligen blev det också känt att de inte skulle tillåta fler tyska politiker som är anslutna till Die Linke-partiet att agera som observatörer i presidentvalet. (Gazeta.ru 26.03.2019: “Utan ryssar och tyskar: Vilka släpper Ukraina inte igenom vid valet”).

Valkampanjen i vad som verkar vara det smutsigaste valet i Europa efter andra världskriget blir alltmer absurd. Oppositionen försöker avsätta Poroshenko., Oppositionen vill ställa president Poroshenko inför riksrätt., Watergate i Ukraina?Poroshenko avlyssnar den kandidat som leder i opinionsundersökningarna och Inrikesministerna försöker avsätta Poroshenko.

För närvarande är den sista omgången i denna cirkus att Ukrainas statsåklagare Yuri Lutsenko – en person som har så mycket knep och skumma tricks på sitt samvete att han verkar som en ren Hamsun-figur – har offentligt anklagat den amerikanska ambassadören i Kiev, Marie Yovanovitch, i 2016, för att hon har överlämnat en lista över ukrainska medborgare som inte borde åtalas i Ukraina till honom. Tidningen Pravda associerar Lutsenkos förslag, som endast har varit möjligt med Poroshenkos samtycke, till den senaste amerikanska kritiken av den nuvarande ukrainska regimen för otillräcklig vilja att bekämpa korruption – och till statsåtalare Lutsenkos besvikelse att han inte fått de 4 miljoner dollar för att bekämpa korruption, som amerikanerna hade lovat. Tidningen undrade också om utspelet kunde ha skett efter överenskommelsen med Trump-administrationen att slå mot Yovanovitch, vilken Trump har “ärvt” som ukrainsk president från sin föregångare Barack Obama och tydligen vill bli av med. (Pravda.ru 21.03.2019: “Ukrainas statsåklagare i konflikt med “USA: s ambassadör: Vad betyder det?”).

Att analysera problem som detta, länka dem till människor och grupper i den ukrainska och amerikanska politiken, och försöka att förutsäga framtida åtgärder och motåtgärder och liknande har föga framgång. Vad de visar är att ukrainska politiken bara är en kamp om makt, pengar och egendom mellan ett begränsat antal människor, medan nationella intressen och befolkningens välbefinnande knappast spelar någon roll.

En realistisk plan för hur inbördeskriget i Ukraina kan komma till ett slut eller hur en kollapsad ukrainsk ekonomi kan återupplivas, som båda kräver samarbete med Ryssland, har ingen av favoriterna i det kommande presidentvalet. Och presidentvalet kommer därför inte att ge Ukraina den nya chansen som landet behöver så väl. Läs om Ukrainas första president Leonid Kravtsjuk bedömning att “gasprinsessan” Julija Tymosjenko kommer att bli Ukrainas nästa president. här Läs om hur politiker som i dagens Ukraina talar för att förhandla med de upproriska folket i östra Ukraina riskerar att bli anklagad för förräderi.

Text: GLOBAL POLITICS Bjorn Ditlev Nistad

You May Also Like