När coronapandemin bröt ut förra våren fick dans- och spanskaläraren Cathrin Vinge på S:t Eskils gymnasium möta stora utmaningar. Hon tvingades snabbt till att förändra undervisningen för sina elever i dans och spanska. Men hon har inte känt sig rädd för att arbeta under pandemin.
Det är eftermiddag och jag sitter på den brun och orangefärgade muren intill Stadsparkens lekplats i Eskilstuna. Efter en stund kommer Cathrin Vinge, som i dag enbart är lärare i dans på S:t Eskils gymnasium, gåendes över bron. När hon kommer fram till mig bestämmer vi oss för att gå en promenad längs ån.
Cathrin Vinge blickar tillbaka till förra året när coronapandemin började. Det var under den tiden som Folkhälsomyndigheten började att rapportera kring utvecklingen av pandemin. Hon berättar att det uppstod många frågetecken och ger ett exempel.
– Delvis var vi mitt uppe i en slutproduktion i dans. Vi har våran dansafton på våren där eleverna visar upp sin repertoar av vad de har sysslat med under läsåret. Och den funderade vi på om vi var tvungna att ställa in, säger hon.
Dans på distans
Det är varmt att promenera längs ån och det är nästan som svetten fastnar i kläderna. Cathrin Vinge ser glad ut och berättar att eleverna på dans är vana att jobba digitalt. Redan innan pandemin slog till brukade hon spela in delar av sina lektioner i dans och sedan lägga upp på skolans lärplattform. Men trots att de har arbetat mycket digitalt har de ändå fått möta utmaningar under pandemin.
– Vi får fått utmana oss själva med att jobba utifrån elevernas olika förutsättningar i hemmen, vad de har för yta att dansa på hemma, säger hon.
Cathrin Vinge skrattar till och berättar att de kör danslektioner på distans. Hon beskriver för mig hur hon själv står inne i danssalen i skolan och dansar medan eleverna följer med hemifrån. Eleverna har då videokameran på och följer på så vis Cathrin Vinges danssteg.
Problemet med coronapandemin
Våra fotsteg styrs mot bullret av bilar som susar på vägen en bit bort. Men vi ångrar oss och fortsätter i stället att promenera längs Eskilstunaån, en plats där Cathrin Vinge gärna springer en tur på sin fritid.
Cathrin Vinge tycker att pandemin har orsakat många problem. Hon börjar nu att beskriva att eleverna som behöver extra stöd har fått det tuffare i skolan. Därefter fortsätter hon med att beskriva ett annat problem.
– Jag tycker att allt annat som skolan ska vara som exempelvis den sociala träningen och värderingsarbetet har försvunnit. Detta eftersom både eleverna och lärarna nu enbart fokuserar på ämnen och kurserna. Vi stöts och blöts inte mot varandra i lika stor utsträckning som förut och då har värderingsarbetet blivit pausat, säger hon.
Hon fortsätter sedan med att förklara vad värderingsarbetet innebär.
– Värderingsarbetet handlar om att jobba med hur vi beter oss mot varandra och att man ska respektera varandra, säger hon.
Treorna är på plats
Cathrin Vinge berättar att alla elever i årskurs tre numera är på plats varje dag på S:t Eskils gymnasium. Men att årskurs ett och två får turas om att komma till skolan varannan vecka. Då passar jag på att fråga om hon känner sig otrygg med att arbeta nära eleverna igen.
– Jag har inte upplevt att jag känt mig otrygg eftersom vi har en ganska isolerad tillvaro på dans. Vi är inte i jättestora grupperingar, säger hon.
Nu fortsätter vår promenad mot S:t Eskils gymnasium för att ta ett foto. Vi passerar genom en korridor och då hör vi musik. Det låter som om det är någon som spelar på en ukulele. Sedan kommer vi fram till danssalen där Cathrin Vinge snabbt ställer sig i en dansposition, redo att bli fotograferad eller att dansa i väg.
Jag knäpper några bilder och sedan visar hon mig en annan danssal där några av hennes mentorselever befinner sig. Eleverna ser glada ut över att se sin lärare och jag förstår att det är här hon hör hemma. Därefter går jag min väg.
—Tindra Alm
Möt Cathrin Vinge
Namn: Cathrin Vinge.
Bostadsort: Strängnäs.
Ålder: 42 år.
Intressen: Dans och trädgårdsarbete.
Yrke: Danslärare på S:t Eskils gymnasium.
Övrigt: Under förra året var hon även spanskalärare, något hon inte är i år.