De ökade ekonomiska klyftorna i världen har skapat en grupp av människor med stora förmögenheter, vilka också har ett stort behov av att visa att de minsann är rika. Efterfrågan på statussymboler har växt i takt med att de ekonomiska klyftorna har växt. Efterfrågan på sådana varor har växt så snabbt så tillverkarna hinner inte med att tillgodose detta “behov”.
En Rolexklocka har länge varit en sådan symbol. Har man en sådan på armen så är det inte för att veta hur mycket klockan är, utan för att visa att man minsann har råd med en Rolex.
Den tyska frilansjournalisten Jens Berger konstaterar i den tyska internet-tidningen NachDenkSeiten att “om du vill köpa en viss modell från det schweiziska lyxmärket Rolex får du förvänta dig väntetider på upp till tjugo år – åtminstone om man vill köpa klockan officiellt. På den grå marknaden handlas dessa klockor för nästan dubbelt så mycket som priset. Utbudet har inte följt efterfrågan på länge. Detta är en direkt följd av nyliberal politik och den ökande rikedom- och inkomstklyftan. Medan många människor får det sämre dag för dag verkar några få människor inte längre veta vad de ska göra med sina pengar”.
Normalt sett så minskar värdet av en vara så snart som den har sålts från tillverkaren. Men när det gäller lyxklockor har tillverkarna inte hunnit med att öka utbudet av klockor. Stålsportklockan Rolex GMT-Master I, i blåsvart färgvariant, kallad “Batman”, vars pris är över 90 000 kronor, har nu en väntelista med upp till 20 års tid innan leverans.
Fram till början av 2018 var andrahandsvärdet av denna klocka lägre än priset på en ny klocka, vilket är det normala för en vara. Men numera är andrahandsvärdet ungefär 50 procent högre än priset på en ny klocka. Det finns tydligen många som inte är beredda att vänta i 20 år på denna statussymbol.
Klocktillverkaren Nautilus armbandsur Patek Philippe, som kostar över 290 000 kronor värderas till mer än det dubbla, det vill säga över 600 000 kronor på andrahandsmarknaden.
Det är uppenbart att det finns massor av människor som har allt för mycket pengar. Allt fler varor, från klockor till snabba sportbilar, tillverkas enbart för att rika människor ska kunna visa upp hur rika de är. För varje sådan totalt bortkastad investering skulle motsvarande belopp kunna rädda många människor från svält, lidande och död.
En sned inkomst- och förmögenhetsfördelning styr investeringar och produktion från nödvändiga varor till lyxvaror.
Hans Hjälte