Aftonbladets förstasida 29 januari. Foto: Rolf Waltersson.

“TV-profilen Camilla Kvartoft: Så gick jag ner 10 kilo”

Jag brukar då och då skriva raljerande inlägg om de stora tidningsdrakarna. Främst Aftonbladet eftersom det är den tidning jag läser nästan varje dag.

Ofta förundras och skrattar jag över alla stort uppslagna artiklar om kungafjäsk, kändisskvaller, vem som chockades och bröt ihop efter att blivit utslagen i Robinson – eller något annat utslagningsprogram, bantningstips, så maxar du din pension, dolda sjukdomar “du inte vet att du har”.

Och så dessa ständiga tester av allt mellan himmel och jord. Någon jag raljerat över tidigare här i eFOLKET.

Dagens test i Aftonbladet är för övrigt: “Här handlar du vin på nätet”.

Den stora nyheten i dagens Aftonblad (29/1):

“TV-profilen Camilla Kvartoft: Så gick jag ner 10 kilo”.

Nästan hela löpsedeln, tidningens förstasida och två helsidor inne i tidningen tas upp av denna händelse – vilket måste vara ett bevis på dess dignitet.

Det är i och för sig inget fel att även en tidningsdrake skriver om hälsa. Men var och varannan dag? Är dessa ständigt återkommande råd angående motion och mat främst ett billigt sätt att fylla ut spalterna i stället för att skriva viktiga och intressanta journalistiska artiklar om vad som händer och sker, både i Sverige och runtom i världen.

Nu är jag inte så naiv att jag tror att tidningarna innerst inne tycker att dessa “nyheter” är så viktiga att de måste dominera både löpsedel och förstasidan.

Det handlar nog mera om vad som säljer. Att “ge folk vad folk vill ha”. Och då är löpsedeln det första som drar till sig eventuella köpares ögon.

Men även när man står där i butiken och velar mellan Expressen eller Aftonbladet som Gösta Ekman i det kända revynumret i Lådan från 1966 av Hasse och Tage.

Expressens och Aftonbladets löpsedlar 29 januari. Foto: Rolf Waltersson.

Vill man ha bara kändisskvaller finns det ju specialtidningar för sådant. Men vill man ha både kändisskvaller och lite nyheter och horoskop på köpet, står valet ofta mellan Expressen eller Aftonbladet.

Även kändisarna är beroende av detta skvallerskrivande. Det är ju detta ständiga exponerande som gör dem till “kändisar”.

Eller som författaren Henrik Tikkanen skriver i boken Ansikten och Åsikter:

En person är en kändis när han uppträder överallt utan nån vettig orsak”.

Man kan alltså säga att skvallerpress och kändisar lever i symbios. De är beroende av varandra.

Förresten – på tal om bantning.

Jag har en favoritlöpsedel som är svårslagen. Tyvärr har jag ingen bild på den. Men den sitter etsad i mitt minne sedan minst 40 år. Det var dåvarande tidningen FOLKET (S) som gavs ut i Eskilstuna, som hade en löpsedel med texten:

“Åke Strömmers okända mor i Ärla bantade 15 kilo”.PS. För er som inte vet vem Åke Strömmer var – han var en känd sportjournalist och medarbetare på Radiosporten i Sveriges Radio.

Och för er som inte vet något om Ärla. Ärla är en mindre ort som ligger i utkanten av Eskilstuna kommun.

Rolf Waltersson

You May Also Like