Marabou-parken i Sundbyberg, i bakgrunden konsthallen. Foto: H Foste Hjälte.

Bojkotten av Marabouchoklad: Symbolpolitik när den är som värst

Ledarskribenter, politiker och svenska företag som SAS och Viking Line slår sig nu för bröstet för att minsann drar sitt strå till stacken i kampen mot Putin, trots att den enda effekt de kan uppnå genom att bojkotta Marabou är att svenska livsmedelsarbetare riskera att bli arbetslösa. Ryssland står naturligtvis inte och faller på grund av att vi i Sverige bojkottar en chokladfabrik i Upplands Väsby.

Dagens Nyheter ledarskribent Erik Helmersson påstår att “Varje gång du köper en chokladkaka med Marabouloggan bidrar du med andra ord till Rysslands terrorkrig.”

Detta är naturligtvis inte alls sant. Varje gång du köper en Marabou chokladkaka så innebär det att du köper en chokladkaka som är tillverkade i Sverige. Inga av Marabous produkter säljs i Ryssland. Men förutom att ditt köp ger arbete åt svenska livsmedelsarbetare, tjänar dessutom kapitalister i USA pengar på ditt köp, det vill säga i första hand Marabous ägare det multinationella livsmedelsföretaget Mondelez och sedan i nästa led dess aktieägare.

Orsaken till detta är att den norska-svenska chokladtillverkaren Marabou – liksom många andra ursprungligen svenska företag har sålts ut till det internationella kapitalet. Det är naturligtvis olyckligt. Speciellt illa är det att de flesta av dessa multinationella företag, precis som Mondelez, i sin tur ägs av tre av USA största företag: Vanguard, Blackrock och State Street. Det kanske finns större anledning till att fundera hur dessa kapitalister använder de vinster som svenska arbetare förser dem med.

Dessa tre bolag är dessutom ägare till mängder av företag i hela världen, bland annat den nordiska tidningskoncernen Schibsted, företaget som äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Så eventuella vinster från såväl Mondelez/Marabou och Aftonbladet/Schibstedt hamnar i samma fickor i USA. Däremot påverkas naturligtvis inte Rysslands förmåga att föra krig om svenskar slutar köpa svensktillverkade chokladkakor.

Det är klart att kampanjer påverkar människor. Men det betyder inte att det finns ett samband mellan att köpa en chokladkaka och att stödja Putin. Minskad försäljning av de produkter som Marabou tillverkar i Upplands Väsby kan leda till permitteringar i chokladfabriken och då drabbar de anställd – inte Putin.

Livsmedelsarbetareförbundet är därför kritiskt till uppmaningar att bojkotta svenskproducerade Marabou-produkter:

Livs är emot en bojkott av Marabou-produkter eftersom våra medlemmar är helt oskyldiga till de beslut som fattas av Mondelez globalt. Att bojkotta Marabou-produkter för att straffa Mondelez innebär att jobben för livsmedelsarbetarna i Sverige hotas, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i ett uttalande.

Måndagen 19 juni skrev Dagens Nyheter:Bojkotten mot Marabou växer sig starkare … Nu vill Johan Storåkers (L), oppositionsråd i Sundbyberg, att konsthallen Marabouparken i samma kommun bör byta namn … I ett blogginlägg skriver Storåkers att politiker har ett moraliskt ansvar och att det är hög tid att säga ifrån.

I ett sådant här läge i världen så är det viktigt att politiker på alla nivåer håller en tydlig värderingslinje. Här handlar det om ett namn, Marabouparken, som är kopplat till varumärket Marabou som i sin tur ägs av företaget Mondelez som bedriver affärer med Ryssland. Då är det även viktigt att vi lokalpolitiker markerar och står upp för en linje som är etiskt försvarbar, säger Storåkers till DN.

Marabouparken är naturligtvis inte alls kopplat till Mondelez. Parken hade funnits i mer än 7 decennier innan Mondelaz 2011 bildades ur företaget Kraft som i sin tur hade köpt upp Marabou 1993. Chokladtillverkningen hade dessutom flyttat från Sundbyberg till Upplands Väsby redan på 1970-talet, långt innan några utländska ägare med verksamhet i Ryssland kom in i bilden. Dagens Nyheter ledarskribent och svenska kommunalpolitiker borde nog mer oroa sig över att framgångsrika svenska företag säljs ut till US-amerikanska monopolföretag på jakt efter profiter. Istället ägnar de sig åt den värsta sortens symbolpolitik, som dessutom riskerar att leda till att svenska arbetare förlora sina jobb.

Marabouparken anlades av företaget Marabou 1937 som en park för personalen men den var även öppen för allmänheten. Företaget satsade på att göra en vacker men även funktionell park med stora gräsytor, vackra växter och träd samt en barnbadbassäng. Parken utsmyckades med konstverk av kända nordiska konstnärer. Generationer av Sundbybergsbor har kunnat vistas i parken.

Marabouparkens konsthall har haft utställningar som lockat mängder av besökare. År 2006 tog Sundbybergs stad över Marabouparken.

Under 1900-talet fanns en rad svenska industriföretag etablerade i Sundbyberg, men inget har varit så förknippat med staden som Marabou, tack vare Marabouparken och på grund av företagets satsning på konstnärlig utsmyckning i staden.

H Foste Hjälte

PS:
Skulpturen Den lyckliga familjen, en man och en kvinna med ett barn, av Carl Fagerberg 1934 är placerad vid Järnvägsgatan, Sundbybergs torg. Fontänen uppfördes 1933 och invigdes den 1 maj 1934 av Nils Edén, landshövding i Stockholms län.

Brunnen, även kallad Industribrunnen, pryds även av fyra stycken bronsreliefer som symboliserar stadens dåvarande fabriker såsom Marabou, Sieverts Kabelverk, Spis- och Knäckebrödsfabriken Kronan och Bryggeriet Kronan. Skulpturen skänktes till Sundbybergs stad av Marabou.

You May Also Like