Bild: Eszter Miller / Pixabay.

Björnjägare uppmanas – “Se till att det första skottet är dödande”

Nu har ytterligare två jägare blivit attackerade av björn i samband med årets licensjakt. Den ena var i torsdags i närheten av Hammarstrand i Jämtland. Den andra i fredags i trakten av Tåsjö, också i Jämtland.

“Det var i samband med påskjutning på björn som björnen gick till attack”, säger Olov Hallqvist, viltchef vid länsstyrelsen.

I ena fallet hade björnen gått till attack efter att först ha blivit skadeskjuten:

“Därför vill vi gärna uppmana jägare att se till att första skottet är dödande för en skadeskjuten björn är ett potentiellt livsfarligt rovdjur”, säger Olov Hallqvist till SVT Nyheter.

Fram till nu har det alltså varit tre tillfällen i samband med årets licensjakt som björn attackerat jägare. Alltså “ombytta roller” som jag skrev i mitt förra inlägg där jag ställde frågan; “Vem är det som är jagade – björnarna eller björnjägarna?”

De här björnattackerna har också det gemensamt att jakthundar varit inblandade. Jakthundar både stressar och retar upp björnarna så att de därmed blir “potentiella livsfarliga rovdjur”.

Utöver de 649 björnar som får skjutas under årets licensjakt. har ett stort antal björnar redan skjutits i samband med skyddsjakt, främst i samebyarna.

“29 björnar skjutna på skyddsjakt i ett län”, skriver tidningen Svensk Jakt 8 maj i år.

Det är i Norrbotten dessa 29 björnar skjutits i samband med att de lämnat sina vinteriden på jakt efter föda.

Skillnaden mellan skyddsjakt och licensjakt – se lästips.

Utöver skyddsjakt och licensjakt förekommer även tjuvjakt på våra rovdjur. Enligt en uppgift skjuts 60-75 vargar varje år vid tjuvjakt. Uppgifter om tjuvjakt på övriga rovdjur har jag inte hittat.

Man ska också ha i minnet att våra rovdjur faktiskt är fridlysta. Det är riksdagen som slagit fast att “de stora rovdjuren björn, varg, järv, lodjur och kungsörn hör hemma i den svenska naturen. Rovdjuren ska kunna finnas i eller återvända till sina naturliga utbredningsområden”.

Enligt riksdagsbeslutet ska vi ha “minst 150 par kungsörnar som lyckas med häckning” (Under perioden 2002-2014 har det målet uppfyllts 8 av 13 år)

Av dessa rovdjur bedrivs skydds- och licensjakt på varg, björn, lodjur och järv, men inte på kungsörn.

Men det vill Jägareförbundet ändra på:

“Jägareförbundet vill ha rätt att skjuta kungsörn”, skriver Natursidan.

Jägareförbundet menar att kungsörnen är ett hot mot jägarnas jakthundar. Mellan 2000-2009 skadades eller dödades 15 jakthundar.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like