Bild från boken: Hela bollen ska ligga still av Bengt Cidden Andersson.

Om sportgrodor och andra grodor – Unilever blir huvudsponsor av VM i fotboll för damer

Jag hör nyheterna nu på morgonen, 13 juli, att Fifa (Internationella fotbollsförbundet) valt den brittiska multinationella matjätten Unilever till huvudsponsor av VM i fotboll för damer, som sparkar igång om en vecka i Australien och Nya Zeeland.

Unilever står på Ukrainas svarta lista över företag som är “International sponsor of war”.

Unilever bedriver verksamhet i Ryssland där man har cirka 3 000 anställda. Varje dag drar Unilever in 19 miljoner i skatt till den ryska staten.

Det betyder 19 miljoner dagligen som göder den ryska krigskassan.

Nu är ju inte Unilever ensamt om att hamna på denna “svarta lista” där man (in)direkt medverkar till den ryska krigsmaskinen. På denna svarta lista finns även företag som Mondelez, som äger Marabou, och Volvo Cars kinesiska ägare Geely.

“2022 hade multinationella företag, inte minst amerikanska, intäkter på 2 315 miljarder kronor i Ryssland, enligt en sammanställning från handelshögskolan i Kiev”, —skriver Dagens Industri (se lästips)

Nyligen var det GB-glass, som ägs av Unilevers dotterföretag Svenska Unilever, som hamnade i skottgluggen för sin verksamhet i Ryssland.

Fifa presenterar Unilever som huvudsponsor mitt under brinnande krig. Något som kan ses som ett tecken på att FIFA även har dåligt “bollsinne”.

Nu är det inte första gången Fifa får kritik för “bristande omdöme”. Senast var i samband med Qatar-VM och mänskliga rättigheter.

Eva Ossiansson, lektor i ekonomi och marknadsföring vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

“Fifa tycks vilja leva upp till sitt rykte att vara bad guys som inte bryr sig om kritik. Money talks”

Utöver Unilever som huvudsponsor av detta VM i fotboll, finns även Saudiarabiens turistmyndighet “Visit Saudi” där världsmästaren Loinell Messi är “ambassadör”.

Människorättsaktivisten Nikita White från Amnesty kallad Saudiarabiens sponsring av fotbolls-VM för damer kallar detta; “ett PR-trick och ett skolexempel på sportswashing”.

En del av de företag som finns på Ukrainas svarta lista “International sponsor of war” förklarar och försvarar sig med att de bara följer EU:s svarta lista. (se lästips)

Min förbryllande rubrik “Om sportgrodor och andra grodor…” är tänkt som en lite humoristisk knorr. Jag har en diktsamling av Bengt Cidden Andersson som har titeln “Hela bollen ska ligga still”.

Idén till boktiteln lär han ha fått efter några kända och roliga kommentarer i fotbollssammanhang:

“Hela bollen måste ligga stilla”, Ralf Edström förklarar varför en frispark måste göras om.

Eller:

“Hela bollen måste ligga stilla innan frisparken får slås”, Sven-Göran Eriksson.

En av dikterna ur “Hela bollen måste ligga still”:

Jämlikhet
En handfull fotbollsspelare
tillhör eliten.
Cirka 1000 är ganska bra.
Men vi är tiotusentals
som ingenting är
och inget kan bli.

När doktorn
tittade på min trasiga menisk
och sa typiskt fotbollsspelare
kände jag en viss glädje
trots smärtan.
För doktorn sa ju fotbollsspelare.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like