Södermanlandsgruppens expeditions-, förläggnings- och utbildningslokaler i Eldsundsviken i Strängnäs. (Foto: Pontus Stenberg/Försvarsmakten)

Tre utländska medborgare gripna på militärförläggning i Strängnäs

Vid lunchtid under torsdagen larmades Polisen till militärregiongruppen i Strängnäs vid Eldsundsviken, där personal på Försvarsmakten hade noterat ett fordon inne på skyddsobjektets område. Tre personer i fordonet kontrollerades och polis åkte ut till platsen.

– Samtliga tre har utländskt medborgarskap och har gripits misstänkta för tillträde innanför skyddsobjekt, berättar Polisens presstalesperson, inspektör Marcus Anefur.

Ser allvarligt på händelsen

Polisen kan/vill inte berätta vilket medborgarskap de tre gripna har. Försvarsmakten ser allvarligt på händelsen. Området är tydligt skyltat, så det är svårt att missa att det tillhör Försvarsmakten och att tillträde är förbjudet. Dessa skyltar ska respekteras, menar Försvarsmakten. De tre männen upptäcktes av Försvarsmaktens personal i samband med att de körde bil inne på området (en vit lastbil av mindre modell).

– Förhör ska hållas med de tre gripna nu under torsdagen. Utredningen ska försöka utröna uppsåtet och deras anledning till att de vistats inne på området, säger inspektör Marcus Anefur.

Militärregiongruppen i Strängnäs vid Eldsundsviken (Svältenlägret) hetta tidigare Regemente P10. De tre gripna är nu misstänkta för “tillträde innanför skyddsobjekt”.

Uppdatering klockan 20:10

Strax efter klockan åtta på torsdagskvällen meddelade Polisen att två av de gripna nu har anhållits. Den tredje personen har dock försatts på fri fot.