Foto: WikiImages Pixabay.com.

“Lapp ska vara lapp och låt dem inte läppja på civilisationens bägare”

För en vecka sedan lyssnade jag till Godmorgon världen, P1 Sveriges radio, som handlade om författaren Ann-Helén Laestadius och hennes nya bok “Straff” som till stor del handlar om sameskolorna – hur det fungerade förr och hur det är idag.

Mycket intressant för den som vill lära mera om samerna och deras kultur och hur de förföljts av “majoritetssamhället” genom tiderna.

Sedan såg och hörde jag Go´kväll torsdag 16 februari som också handlade om Ann-Helén Laestadius nya bok “Straff”, som är den andra boken i en trilogi. Den första boken i trilogin har titeln “Stöld”.

Sameskolor, eller lappskolor som de kallades förr, har funnits sedan Gustav Vasas tid och gick mest ut på att samernas barn skulle lära sig innantilläsning så att de kunde ta till sig katekesen och kristendomen för att på så sätt lära sig den “rätta” tron.

En viss parallell finns, framför allt i synsättet, till internatskolorna i Kanada och USA som jag skrivit om tidigare här i eFOLKET där tvångsinternerade barn fick lära sig den “rätta” religionen — den katolska kristna religionen.

För “svenskarna” fann förr i tiden den obligatoriska högmässan, där prästen predikade “synd, straff och förlåtelse”. Och vid husförhören kollade prästen om folk hade lärt sig sin katekes. Ni har säkert sett det lite humoristiska husförhöret i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

För de nomadiska renskötande samerna fanns inga söndagskyrkor där du kunde lära sig den “rätta” tron.

Jag ska inte fördjupa mig i de samiska skolorna, hur det var då, och hur det är nu. Jag ber er att i stället gå in på lästipsen.

Lyssna till Godmorgon världen och intervjun med Ann-Helén Laestadius.

Lyssna till samtalet i Go¨kväll där hon berättar om sin bok “Straff”. Intervjun med henne börjar 9 minuter in i programmen. Jag tror det går att “spola fram” så man kommer direkt till det avsnittet i Go´kväll.

Men för att återge den “tidsanda” som fanns förr, och som till viss del finns kvar idag, vill jag citera några ord från Karl Vitalis Karnell (1862-1921), präst och folkskoleinspektör, som under en period i början av 1900-talet var sakkunnig inom nomadskolereformen:

Gynna gärna lapparna på alla sätt, gör dem till sedliga, nyktra och nödtorftigt bildade människor. Men låt dem inte läppja på civilisationens bägare i övrigt, det blir i alla fall bara ett läppjande, men det har aldrig och skalla aldrig bli till välsignelse. Lapp skall vara lapp”.

PS. Det var först 1981 som samerna själva, genom Sameskolstyrelsen och Sametinget, fick inflytande över den samiska utbildningen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like