Skulpturen Non Violence av Carl Fredrik Reutersvärd. Stockholm mellan Hötorget-Sergels torg. Foto. Rolf Waltersson.

Ännu en hemlig svensk vapenaffär

För någon vecka sedan blev det lite uppståndelse när Sverige för första gången säljer vapen till ”hemligt land”. Att man frångår den tidigare principen att vara transparent med vilka länder som köper svenska vapen, typ av vapen och vilka summor det handlar om. Den gången var det dessutom en väldigt stor vapenaffär på 11,7 miljarder kronor. (se lästips)

Nu har det hänt igen. I flera tidningar kan vi nu läsa att ”fyra ej utpekade Nato-länder” har tecknat avtal med vapentillverkaren Saab om leverans av granatgeväret Carl Gustaf. Visserligen ”bara” 700 miljoner kronor.

Varför helt plötsligt detta hemlighetsmakeri? Är det SD-regeringen som sänt ut signaler att den svenska vapenhandeln nu ska bli mera hemlig? Eller är det de ”ej utpekade Nato-länderna” som krävt locket på?

Är det en följd av det svenska Nato-medlemskapet att vapenhandeln nu ska hemlighållas eftersom andra Nato-länder med egen vapentillverkning inte varit lika öppen som Sverige med sina vapenaffärer och att det är en anpassning till hemlighetsmakeriet inom Nato.

Om man ska spekulera om vilka ”fyra ej utpekade Natoländer” det kan röra sig om, ligger det nära till hands att gissa på Turkiet och Ungern, eftersom dessa länder behövde ”smörjas” innan de godkände det svenska Nato-medlemskapet.

Att Sverige dessutom mitt under Israels förintelse av Gaza köper vapen från en statlig israelisk vapenfabrik gör att det här med vapenhandelns etik och moral hamnar mitt i stormens öga. (se lästips)

Se också ett av lästipsen (eFOLKET) där Försvarsmaktens ledningsregemente gör reklam för granatkastare i slow motion-bilden till skön musik (Vivaldis Ave Maria) och till glada skratt.

Finns det inga gränser för smaklösheten?

Lästips:

Hemligt land köper vapen från Sverige – eFOLKET. 12 mars 2024

Nato beställer Saab-gevär – Aftonbladet. 26 mars 2024

Nato köper granatgevär från Saab för 700 miljoner kronor – SVT Nyheter 25 mars 2024

Gaza bombas till grus och aska och Sverige sluter vapenavtal med Israel – eFOLKET. 5 januari 2024

Pansarskott marknadsförs i slow-motion till ljuv musik och glada skratt – eFOLKET. 28 februari 2022

Pansarskott m/86 i slowmotion 120fps – Försvarsmakten – YouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like