Foto. Rolf Waltersson.

Har osmakligheten inga gränser?

Jag sitter och filar på ett inlägg om krig och utarmat uran som används i ammunition. Det är vapen som sprider giftigt material som tros orsaka cancer och fosterskador.

USA har använt utarmat uran vid flera krig. Bl.a. i Afghanistan och Irak. Och vid Natobombningarna av Kosovo 1999 användes vapen med utarmat uran.

När jag googlar på olika sökord om utarmat uran och krig, hittar jag en artikel i Aftonbladet från 15 februari 2017:

Amerikanska flygvapnet har använt utarmat uran som ammunition mot IS oljelastbilar i Syrien, uppger tidskriften Foreign Policy.

Vapnet innehåller giftigt material som tros orsaka cancer och fosterskador.

Efter att det användes under Irakinvasionen 2003 har amerikansk militär sagt att man ska undvika vapnet”, skriver Aftonbladet i ingressen till sin artikel.

Åter till rubriken om osmakligheter. När man går in på tidningar är de flesta nerlusade med reklam. Så även Aftonbladet. Mitt inne i artikeln om bomber med utarmat uran möts man av reklam för kasinospel:

“DUNDER. En tickande bomb, sprängfylld av vinstchanser!”

“DUNDER. Lira loss i Legacy of Dead!”

Det är tydligen nån slags slumpgenerator som styr vilken reklam som ska visar på reklamfälten i tidningarna.

Men är det en ren slump, eller en konstgjord intelligens, som styr att spelreklam för “En tickande bomb sprängfylld av vinstchanser!” hamnar mitt i en artikel om “riktiga bomber laddade med utarmat uran”?

Oavsett om det är tidningen som bestämmer eller en inhyrd artificiell intelligens som bestämmer tycker jag det är osmakligt av, i det här fallet, Aftonbladet.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like