Om Kjell Johanssons roman “Dåligt folk”

Kjell Andersson:

KJELL JOHANSSONS roman med titeln Dåligt Folk, som är utgiven 2021 på Veylers förlag, är en berättelse som utspelar sig mot slutet av 1950 talet och i början av 60 talet. Det var då när byggandet av det svenska folkhemmet och det svenska välfärdssamhället accelererade och närmade sig sin  högsta punkt.

Men de människor som träder … Läs mer “Om Kjell Johanssons roman “Dåligt folk””

Read more

Om arbetarförfattaren Ragnar Jändel

Kjell Andersson:

I en text om författaren Tora Dahl, här i eFOLKET, nämndes bland Dahls skriftställarebekanta Ragnar Jändel.

Ragnar Jändel (1895-1939) växte upp i Jämjö, ett litet samhälle beläget några mil norr om Karlskrona, i den östra delen av Blekinge. Familjen var fattig, och syskonskaran stor. Fadern var diversearbetare. Han hade tyvärr svåra alkoholproblem. Misshandel förekom, som … Läs mer “Om arbetarförfattaren Ragnar Jändel”

Read more

Idag är det hundra år sedan Sara Lidman föddes

Kjell Andersson:

Sara Lidman föddes i västerbottniska Missenträsk, Jörns församling, den 30 december 1923. Hon avled den 17 juni 2004. Hennes debutroman Tjärdalen från 1953 gavs ut på Bokförlaget Aldus i Stockholm. Hon blev genom den och böckerna som följde en framgångsrik och älskad författare, och även en av de viktigaste humanistiska folkupplysarna och opinionsbildarna under senare delen … Läs mer “Idag är det hundra år sedan Sara Lidman föddes”

Read more

Kjell Anderssons lästipsar om författaren Tora Dahl

Jesper Höglund
Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på parkvägen
Weylers förlag, 2021

Jesper Högströms biografi om författaren Tora Dahl kom ut 2021. Den baserar sig bland annat på Tora Dahls dagböcker, som blev tillgängliga 1994. Jag menar att biografin speglar på ett intressant sätt både bakgrunden till Tora Dahls författarskap och en  politiskt och litterärt … Läs mer “Kjell Anderssons lästipsar om författaren Tora Dahl”

Read more

Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson

David Ericsson är född (1958) och uppväxt i södra Stockholm och han har under större delen av sitt verksamma liv varit yrkeschaufför. Bredvid det jobbet har han skrivit ett tiotal novellsamlingar och romaner, samt även en deckare.

En novellsamling av David Ericssons heter Truck Stop, och gavs ut 1999 på Ordfront.  Den följdes av romanerna Redlight (Ordfront … Läs mer “Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson”

Read more

Kjell Andersson om Karl Rune Nordkvist (1920 -1997), och romanen Nattvägen

Karl Rune Nordkvist var en mycket produktiv författare och framförallt en skildrare av den,  som han uttryckte det, halvfärdiga välfärden, fattigdomen och betydelse av det sociala arvet.

Det blev totalt ett fyrtiotal romaner och noveller. Han debuterade 1950 med romanen Att vänta någon hem. Den boken blev film senare liksom romanen En dag i oktober (1972). Den … Läs mer “Kjell Andersson om Karl Rune Nordkvist (1920 -1997), och romanen Nattvägen”

Read more

Gunnar Kieris roman “Längtan hem”

Gunnar Kieri är född 1928, i den lilla byn Kuovikangas i Tornedalen. Romanen Längtan hem är hans sextonde roman. Boken tar i romanen tag i de två begreppen längtan och hem. Kieri undersöker vad som hände med de människor som blev tvungna att lämna sin hembygd, till exempel Tornedalen, på 1950, 60-och 70-talet – och hamnade i  … Läs mer “Gunnar Kieris roman “Längtan hem””

Read more

Mammas gata av Kjell Johansson

Romanen Mammas gata låg på bokhandelsdiskarna 2013. Kjell Johansson fick det årets Selma Lagerlöfpriset. Han har fått fler litteraturutmerkelser genom åren. Några av dessa är IvarLo-priset vid två olika tillfällen, Fackförbundspressens pris, Tidningen Vis litteraturpris, Moapriset och Stina Aronsons pris.

Kjell Johansson som är född 1941 och bosatt sen barnsben i söderförorten Midsommarkransen anses av många vara den … Läs mer “Mammas gata av Kjell Johansson”

Read more

Arbetarklassförfattaren Kjell Johansson – en kortpresentation

Kjell Johansson är född 1941. Han såg dagens ljus i den gamla förorten Midsommarkransen söder om Stockholm, och blev känd för en större publik i slutet av 90 talet och början av 2000 talet, med hans då tee hyllade romaner Huset vid Flon (1997), Sjön utan namn (2003) och Rummet under golvet (2006). Böckerna handlade om de … Läs mer “Arbetarklassförfattaren Kjell Johansson – en kortpresentation”

Read more

Kortintroduktion: Arbetarförfattaren Gunnar Kieri

Gunnar Kieri hade en mängd olika arbeten innan han började skriva böcker i början på 1970talet. Den  här recenserade, Av dig blir det ingenting, kom ut 1976 – och är den första i en löst sammanhållen svit på totalt fyra böcker. eFOLKET kommer att under hösten recensera dessa fyra, samt ytterligare några romaner av samma författare.

Gunnar … Läs mer “Kortintroduktion: Arbetarförfattaren Gunnar Kieri”

Read more

Karl Östman 1876-1953

Karl Östman föddes i Nätra By i Ångermanland. Fadern var byggnadssnickare. Den unge Karl började som snickare innan han fick chansen att studera på Brunnsviks folkhögskola i västra Dalarna 1912-13. Dan Andersson blev elev vid samma folkhögskola strax efter.

Efter Brunnsvik flyttade Karl Östman tillbaks till Sundsvall. Han arbetade som stabbläggare på sågverken runtom i Ångermanland och skrev … Läs mer “Karl Östman 1876-1953”

Read more

Albert Viksten 1889- 1969

Abert Viksten föddes i Graninge socken i norra Hälsingland. Fadern var skomakare och drev ett litet skogsbruk. Albert förkovrade sig med studier på Hola folkhögskola belägen i Ådalen. Därefter började en lång journalistisk karriär och författarbana.

Journalistiken tog start på den s-märkta Nya Norrland i Sundsvall och fortsatte på Norrskensflammans redaktion några år. Vid sidan av sitt jobb … Läs mer “Albert Viksten 1889- 1969”

Read more

Stig Sjödin 1917 -1993

Stig Sjödin växte upp i Sandviken. Hans far var fabriksarbetare och det blev även den unge Stig. Efter några år på verkstadsgolvet studerade han vidare, först på Brunnsviks folkhögskola, därefter vid Sigtuna Folkhögskola. Efter dessa två år på folkhögskola fortsatte Stig att jobba på valsverket i Sandviken.

Han skrev poesi och journalistik, som en av få arbetarpoeter kom … Läs mer “Stig Sjödin 1917 -1993”

Read more

Kurt Salomonson 1929 –

Han växte upp i byn Hjoggböle i Västerbottens inland. Fadern var byggnadssnickare. Kurt Salomonsson valde en annan bana i livet. Han började som gruvarbetare men växlade över till journalistiken efter ett antal år.

Han debuterade som författare 1956 med romanen Hungerdansen. Därefter följde Grottorna 1956, Deras vrede 1957, Mannen utanför 1958 samt Nattvandrarna från 1959.  De båda … Läs mer “Kurt Salomonson 1929 –”

Read more