Kjell Johansson. eFOLKET-illustratör: Tommy Bimman Andersson.

Mammas gata av Kjell Johansson

Romanen Mammas gata låg på bokhandelsdiskarna 2013. Kjell Johansson fick det årets Selma Lagerlöfpriset. Han har fått fler litteraturutmerkelser genom åren. Några av dessa är IvarLo-priset vid två olika tillfällen, Fackförbundspressens pris, Tidningen Vis litteraturpris, Moapriset och Stina Aronsons pris.

Kjell Johansson som är född 1941 och bosatt sen barnsben i söderförorten Midsommarkransen anses av många vara den främste av våra nutida arbetarförfattare. Han står alltid på de förtrycktas sida i sina romaner. Det är han också i denna bok Mammas gata. Handlingen i boken är rent tidsmässigt förlagd till 1930-, 40- samt 50-tal och Midsommarkransen – eller “Kransen” som han själv och många av hans barn och generationskamrater säger. Det är alltså en djupt personlig bok där författaren kärleksfullt och med djup respekt den skildrar stadsdelens invånare. Som var arbetarklass, och enligt författaren bestående i huvudsak av två kategorier: De skötsamma arbetarna och de mindre skötsamma arbetarna.

Kjell Johansson tecknar en bild av Kransens invånare med ett både mustigt, roligt och lättsamt språk.  Samtidigt har han stor respekt för dem.

Mot slutet av romanen konstaterar författaren med en nostalgisk återblick att av hans barndoms och ungdoms gata finns inget kvar.Borta är de små kaféerna  och affärerna, liksom förstås de småtjuvar, prostituerade och alla de andra udda existenserna som fanns i Kransen på 30-, 40- och en bit in på 50-talet. Nuförtiden – konstaterar Kjell Johansson – är Midsommarkransen en medelklasstadsdel. Där bor nu läkare, arkitekter, mäklare journalister. datakonsulter och socialsekreterare … Kvar finns bara minnena av det förgångna.

Kjell Andersson

Två tidigare texter i eFOLKET om Kjell Johanssons författarskap:

  1. Arbetarklassförfattaren  Kjell johansson – en kortpresentation
  2. Kjell Johansson – 1941-

You May Also Like