SÄNK HYRORNA!

Sverige blir ett alltmer ojämlikt samhälle. En viktig del är de allt högre hyrorna. Fastighetsbolagens taktik att chockhöja vid stambyten och renoveringar är en metod som många fått erfara.

För en trea på 70,5 kvadrat i bostadsområdet Ostran i Eskilstuna innebar det till exempel efter stambytet 2021 en höjning från 5 314 kronor i månaden före pandemin till … Läs mer “SÄNK HYRORNA!”

Read more

Bostadsbyggandet i Eskilstuna har stannat av trots stort behov av fler bostäder

I Sörmland har byggandet av lägenheter nästan halverats under årets första sex månader jämfört med samma period förra året. Samtidigt rapporteras det om bostadsbrist i nästan samtliga av Sörmlands nio kommuner. I Eskilstuna har endast 20 nya lägenheter börjat byggas under årets första sex månader – det kan jämföras med nästan 600 lägenheter under samma period i fjol. … Läs mer “Bostadsbyggandet i Eskilstuna har stannat av trots stort behov av fler bostäder”

Read more

Renovräkningar som tvingar hyresgäster att flytta

Många lägenheter är i behov av renovering. Inte minst lägenheter i miljonprogrammet.

Bäst och billigast är ett löpande underhåll. Väntar man för länge och det krävs mer genomgripande renoveringar är risken stor att det leder till orimligt höjda hyror.

Vi har hört beteckningen konceptrenovering. Det innebär att när en hyresgäst flyttar från en lägenhet, passar ägaren, oftast … Läs mer “Renovräkningar som tvingar hyresgäster att flytta”

Read more

Högern på fastighetskapitalets sida

Det händer hela tiden saker när det gäller bostäder, hyror och renoveringar.
I dagarna röstade riksdagen om skydd för hyresgästerna vid renoveringar. S och MP och Vänsterpartiet stod bakom regeringens förslag om att begränsa chockhöjningar. De borgerliga partierna har majoritet i civilutskottet när centern röstar med övriga borgerliga. Vilket C gjorde i denna fråga. Utskottets förslag till riksdagen … Läs mer “Högern på fastighetskapitalets sida”

Read more

När man släpper ut anden ur flaskan

Jag såg nyheterna på SVT2 5 maj. Det var ett inslag om bostadsbristen, framför allt bristen på billiga hyreslägenheter, och hur detta drabbar ungdomar som vill “lämna boet” och stå på egna ben.

Nu är det många ungdomar som bor på osäkra kontrakt både i andra- och tredjehand och tvingas betala hutlösa hyror för att över huvud taget … Läs mer “När man släpper ut anden ur flaskan”

Read more

Hyra eller ohyra – Bostaden som social rättighet eller handelsvara på en marknad

Punkt 44 i januariavtalet mellan regeringen S, MP och samarbetspartierna L och C innebär att man tillsätter en utredning som ska lägga förslag om “fri hyressättning i nybyggnation och förändringar av de årliga hyresförhandlingarna”.

Avsikten är att utredningen ska vara klar i maj i år.

Hyresgästföreningen har hela tiden kritiserat uppgörelsen mellan regeringen C och L. Av de … Läs mer “Hyra eller ohyra – Bostaden som social rättighet eller handelsvara på en marknad”

Read more

Allmännyttan – den sista resten av den solidariska bostadspolitiken

“Sälj ut det som återstår av allmännyttan”, basunerar Dagens Nyheters ledarsida ut (8/3). “Mer marknad på bostadsmarknaden är bra för Sverige”.

De många hundra tusen som står i bostadskö, bor i tredje hand, dignar under bostadslån eller fruktar marknadshyror håller knappast med. Samtidshistorikern Kjell Östberg berättar här historien om den sociala bostadspolitikens uppgång och fall.

KOMMENTAR

Den svenska … Läs mer “Allmännyttan – den sista resten av den solidariska bostadspolitiken”

Read more