Amazons ägare Jeff Bezos profiterar på Coronakrisen

Amazon har tagit ockerpriser för skyddsutrustning och toalettpapper

Världens rikaste man Jeff Bezos har ökat sin förmögenhet med över 30 procent under den tid då världen lidit under den ekonomiska kris som Coronapandemin åstadkommit och åtgärderna mot den har pågått.

Orsaken är de prishöjningar som hans bolag Amazon har kunnat genomföra inte bara på skyddsutrustning och desinfektionsmedel utan också på varorna som hamstrats under krisen, som toalettpapper.

Nedstängningar i stora delar av världen, inte minst i USA, har dessutom bidragit till att människor tvingats handla varor via internet, då de själva inte har tillåtits på grund av myndighetstvång – eller av egen vilja avstått från – att besöka butiker.

Jezz Bezos förmögenhet ökade med 38,7 procent från då Coroankrisen började växa dramatiskt i Västeuropa och USA i mitten på mars till mitten på juni. Han blev alltså 44 miljarder dollar rikare, alltså omkring 400 miljarder svenska kronor. Det är ungefär lika mycket som värdet av den totala produktionen i Sverige under en månad (Observera det gäller den total produktionen i Sverige före den ekonomiska kris som corona skapat – under krisen har produktionen varit tio procent lägre).

Medans miljontals människor i världen fick sin ekonomi raserad, samtidigt som ländernas finanser urholkades så blev superprofitören Jeff Bezos allt rikare.

Den US-amerikanska konsumentorganisation Public Citizen har granskat Amazons prispolitik och konstaterar vilka hutlösa prishöjningar som Amazon har genomfört under coronakrisen:

  • Ett paket med 50 engångsansiktsmasker ökade med 1 000% (procent)
  • Flytande antibakteriell handtvål ökade med 470%
  • Ett paket med 100 engångshandskar ökade med 336%
  • Ett paket med åtta toalettpappersrullar ökade med 528%
  • Ett paket med åtta Brawny pappershanddukar ökade med 303%
  • En förpackning med mjöl ökade med 425%
  • En förpackning med socker ökade med 520%
  • En förpackning med majsstärkelse ökade m 1 010%

Amazon har försökt att bortförklara sina höjda priser med att det är leverantörerna som har ökat sina priser. Det stämmer säkert att det finns fler än företag än Amazon som försöker tjäna på krisen, men Public Citizen konstaterar att det inte går att förklara de stora prisökningarna enbart på att grossistpriserna har ökat – en stor del av prisökningarna har Amazon själv ansvar för.

Med tanke på Amazons enormt starka ställning som marknadsledande inom e-handel är det svårt att tänka sig att företaget inte kan pressa sina leverantörer. Den starka intäktsökningen för Amazon pekar också på att det är där huvuddelen för övervinster hamnat på grund av Coronakrisen.

H. Foste Hjälte

Läs mer:

You May Also Like