Recension: Dick Lundberg och Solidariteten

Band: Dick Lundberg & Solidariteten
Skiva: I normaliseringens tidevarv
Utgivningsår: 2020
Genre: Visa/rock

Dick Lundberg vann tv-programmet Baren för 20 år sedan och har sedan dess släppt mängder av skivor, dels solo men även med Dellamorte, Misstro och nu spelar han tillsammans med Solidariteten. Dick och Solidariteten började spela tillsammans under hösten 2018. Då var det tänkt att det bara skulle bli ett par konserter men projektet blev seriösare och nu har de släppt fem singlar och ett album.

Jag vet inte varför Dick Lundberg aldrig riktigt slagit igenom på bredare front, musiken och texterna håller en hög nivå och kompad av Solidariteten påminner musiken om akter som Perssons Pack och Caj Carlsson. Trots att det finns spår av både folkmusik och country känns den här visrocken som en väldigt svensk företeelse som har löpt genom decennierna.

I normaliseringens tidevarv innehåller 10 låtar och det finns några spår som verkligen sticker ut. Till exempel är växelsången i Det ordnar sig är riktigt snygg. Dina vingar är en lugnare akustisk visa som bryter av mot de andra låtarna och har dessutom en text som man drunknar i. Skivans hitlåt är ändå Tala om det i Sölvesborg. Att Lundberg & Solidariteten släpper sin kärleksbomb i Sölvesborg beror så klart på den inte allt för trevliga politiska situationen där.

Jag har alltid sett Dick Lundberg som en ganska introvert tänkare med en konstnärssjäl, nu har jag förvisso aldrig träffat honom men det känns som att han lever ut genom text och musik och det gör han väldigt bra tillsammans med Solidariteten.

You May Also Like