Aktuella notiser från Kuba: Medaljskörd i Paralympics och det solidariska humanitära stödet till Venezuelas folk bekräftas

Kuba tog 11 medaljer i Paralympics 2019, i Abu Dhabi

Bland de 7 000 idrottarna från 24 nationer utmärkte Kubas 8 idrottare sig i flera av de 24 grenarna: 3 guld, 5 silver och 3 brons visar den vikt Kuba lägger vid idrott för alla. Tyndlyftaren Yaritza Parrado tog 2 guld och 2 silver. Längdhopparen Irina Lopez tog guld med 4,4 meter och sprintern Mandy Mojena sprang 800 meter på 2minuter, 4 sekunder och 5 tiondelar. Andra som utmärkte sig var simmarna Yurishel Rojas och Katiuska Patiñoo, från Las Tuna och tyngdlyftaren Yoandy Beltrán.

Alfonso Nacianceno, Granma 190328

översatt av Eva Björklund


President Díaz Canel besöker patienter i Venezuela

Venezuelas Bolivarianska Republik är ett av de länder som tagit emot flest kubanska internationalister, bara Angola har tagit emot fler kubaner som levat, arbetat och kämpat där, och många som har dött. Venezuela är också det land där kubanerna arbetar inom flest sektorer, som idrott, kultur, utbildning, kommunikationer, jordbruk, livsmedelsindustri, forskning, energi och transporter, bland annat.

Det var med den Bolivarianska revolutionen och president Hugo Chávez Frias som de fattiga och förbisedda fick ta del av denna läkarvård, utbildning och sociala program som omfattar 75 procent av landets BNP.

Grannskapsläkarna har största betydelse över hela Venezuela, de arbetar i 24 delstater och 335 kommuner. De bor i de samhällena där de arbetar, i bergen, med de fattiga, men också i de sluttningar där rika och medelklassbefolkning bor.

Kubanerna är frivilliga biståndsarbetare, modiga och ansvarsfulla. De stannar kvar i Venezuela trots imperialismens och medlöparnas hot och angrepp. På bolivariansk mark finns inga kubanska soldater, bara biståndsarbetare som arbetar för fred, kärlek och liv. De delar med sig av sina kunskaper och lär sig mer för varje dag.

Julio César García Rodríguez, Granma 2019-03-28

översatt av Eva Björklund

You May Also Like