Raul Roa (1907-1982) – akademiker, författare, journalist, marxist och aktiv i motståndet mot diktaturrgimerna. Från 1959 till 1976 det nya revolutionära Kubas utrikesminister.

Evas dagbok från Kuba (74) – Den 29 mars – 3 april, 1969

Lördag 29.3

Yvonne har bakat på kvällarna i en hel vecka för att förbe­reda kvällens fest för att fira hennes födelsedag och att jag har varit ett år på Kuba. Carlos städade hela eftermiddagen för att våningen skulle bli prydlig. Det är fest för honom också, han och Yvonne har förlovat sig. Herre Moses så mycket folk det kom. Alla våra vänner som är en salig blandning ur alla kategorier. Många av dem kom direkt från sockerskörden för att förlusta sig tillsammans med oss.

Tisdag 1.4

Idag börjar Giron-veckorna för att fira imperialismens första nederlag i Latinamerika. De flesta av våra arbetskamrater har åkt till Ceiba för att arbeta i citrusfruktodlingarna i tre veckor. Vi blev kvar för att arbeta med möblerna. Det kändes lite trist att inte få åka med. Visserligen är det jobbigt i jordbruket, men kamratskapet i arbetet är så stimulerande, kroppsarbetet och tältlivet härligt som avkoppling. Våra stackars rådbråkade hjärnor skulle behöva lite frisk lantluft.

Torsdag 3.4

Började läsa Retorno al alborada, Raul Roas (utrikesminis­tern) samlade tal och artiklar från 20-talet och framåt. Det är oerhört intressant, han deltog i motståndet mot Machadodiktaturen på 30-talet och Kubas hela moderna historia passerar revy i det han skrivit. Det är två tjocka böcker så jag lär hålla på ett tag med dem.

You May Also Like