7 juni – Punkens Dag!

Ja det är sant, sedan några år tillbaka finns Punkens Dag och den uppstod faktiskt i Eskilstuna. Idén kläcktes av Jörgen Bröms som varit dedikerad till punken sedan slutet av 70-talet. Dagen kommer att firas på Fristadstorget från klockan 11.30.

Jörgen Bröms har spelat i flertalet band genom åren, idag spelar han med Baditudes och Bleak Outlook DC. Där kan man verkligen snacka om att ränderna aldrig går ur. Han berättar själv om tanken och syftet med Punkens Dag.

– Det hela började med att det var Ostbågens Dag, som uppenbart skapats av någon kommersiell intresseorganisation eller något företag. Det gjorde mig nyfiken på vad som faktiskt krävdes för att få en egen dag och eftersom mitt liv formats av punken kändes det som en självklarhet med Punkens dag.

Jörgen Bröms. Foto: Micke Sandström.

– Ett av syftena med dagen är att punken ska uppmärksammas mer och därför är det roligt att Johan Liljegren och Sensus faktiskt arrangerar en konsert på Fristadstorget i år. Det görs så mycket själlös musik idag som får stort utrymme, därför är allt som görs för att motverka det bra i mina ögon.

Jörgen har fått både ris och ros för Punkens Dag. Vissa tror att det handlar om att kommersialisera punken men det finns absolut ingen sådan agenda bakom det hela.

– Dagen är till för att hylla en musikrörelse som förändrade hela världen. Punken gav musiken, modet, och DIY-tänkandet en helt ny start och påverkar och influerar massor av människor än i dag.

På fredag firas Punkens Dag på Fristadstorget där Spiff och punkpoeten Thomas Wahlström kommer att uppträda. Tyvärr fick Tail Patch ställa in, eventuellt kommer ett annat band att ersätta dem.

Evenemanget på Facebook

För de som vill börja fira redan nu har jag sammanställt en spellista med blandad svensk punk, det finns så mycket mer att upptäcka än bara Ebba Grön.

You May Also Like