Det ögat inte ser gråter det inte över – Det “bortglömda” kriget

När jag tar del av nyheterna i tidningar, radio och TV, brukar jag fundera över hur man väljer ut vad som är viktigast, vad man rapporterar om – och vad man väljer bort.

Man kan naturligtvis inte skriva om allt. Någon form av urval måste naturligtvis göras.

Vad jag då funderar över är vad man VÄLJER BORT, och … Läs mer “Det ögat inte ser gråter det inte över – Det “bortglömda” kriget”

Read more

“Farbrente jiddische mejdlech” – en berättelse ur USA:s klasskampshistoria

JOHN ANDERSSON:

Clara Lemlich: ledare av “De 20 tusens uppror”

Fram till Bernie Sanders sensationella genombrott i den amerikanska presidentvalsrörelsen och framgångarna för ytterligare ett antal radikala politiker, så har den moderna amerikanska arbetarrörelsen varit svag och perifer, inriktad på lobbyism och principlösa allianser med de två stora borgerliga partierna (Peter Brennan från Målarförbundet var på 1970-talet arbetsmarknadsminister Läs mer ““Farbrente jiddische mejdlech” – en berättelse ur USA:s klasskampshistoria”

Read more

På luffen i det gamla Öst

Krönikör: Hans Norebrink

Mellan gymnasiet och lumpen 1970 hade jag en månad ledigt. Och 500 kronor. Jag satsade på en billig utesovar-liftartur genom det då realsocialistiska statsstyrda Östeuropa. Det blev en knaper semester. Bara färjan till Swinoujscie knep 70 kronor av reskassan.

I Polen sov jag hemma hos en nyfunnen polsk dryckesbroder i Poznan. Och nära Stalinskrapan i … Läs mer “På luffen i det gamla Öst”

Read more