Huvudsaken är att vi får exportinkomster.

Det ögat inte ser gråter det inte över – Det “bortglömda” kriget

När jag tar del av nyheterna i tidningar, radio och TV, brukar jag fundera över hur man väljer ut vad som är viktigast, vad man rapporterar om – och vad man väljer bort.

Man kan naturligtvis inte skriva om allt. Någon form av urval måste naturligtvis göras.

Vad jag då funderar över är vad man VÄLJER BORT, och på vilka grunder? För i det totala nyhetsflödet måste det finns mängder av viktiga händelser man väljer att INTE rapportera om.

Nu i dessa tider är det coronapandemin som dominerar, vilket i och för sig är naturligt. Men ibland kan dominansen bli så stor att man till slut inte mäktar med att ta in allt. Det kan bli för mycket. Så mycket att det kan bli tjatigt. De som nu inte fattat att man ska hålla avstånd, fattar det inte även om man upprepar det hundra gånger till – “Håll avstånd”.

För ett tag sedan var det presidentvalet i USA som tog nästan all plats i media. Dag ut och dag in rapporterades det om vad som hände. Även de stunder det inte hände något, stod det lik förbaskat en reporter i TV-rutan och berättade att: “Just nu händer det ingenting”.

När jag i flödet på min Facebook-sida fick upp information från Svenska Freds om den svenska vapenexporten, kom jag att tänka på kriget i Jemen. Ett krig som pågått i 5 år och som det rapporterades om en del tidigare. Lite i marginalen kom det också fram att svenska vapen används i kriget. Bland annat Saabs radar- och stridsledningssystem Erieye och GlobalEye. Men även patrullbåtar från Swede Ship Marine.

Något som borde fått fler att reagera. Men vi är så vana vid att svenska vapen används lite här och var i krig runtom i världen att många inte längre tycker det är upprörande. Kanske inte ens moraliskt fel. “Om inte vi säljer så gör någon annan det”.

Jag har skrivit om detta tidigare i eFOLKET. Bland annat 3 juli 2019 under rubriken “Vapenhandel, hyckleri och dubbelmoral”.

Även andra medarbetare på eFOLKET har skrivit om den svenska vapenhandeln. Tommy Jansson skrev 24 maj 2020 “Saab fortsätter leverera krigsflygplan till Förenade Arabemiraten med regeringens stöd” och 13 januari 2020 “Regeringens vapenexport bidrar till humanitär katastrof”.

Kriget i Jemen är inte slut. Det har pågått sedan 2015. Det pågår fortfarande. Men det har blivit helt tyst i media.

Vilken tur för vapenkrämarna och de makthavare som godkänner vapenförsäljning till krigförande länder att vi fick både presidentvalet i USA och coronapandemin som fick så mycket utrymme i media att det inte blev plats över att rapportera om kriget i Jemen.

Men även många andra viktiga händelser hamnar i “glömska” i en tid då man bara tycks kunna håll en eller ett par bollar “i luften” samtidigt.

Sedan kan man fråga sig HUR det rapporteras, inte bara ATT det rapporteras. Men det är en annan historia.

På tal om media och prioriteringar. Jag vill inte vara elak. Men jag kan inte låta bli att nämna ett stort och påslaget inslag i dagens digitala Eskilstuna-Kuriren med flera stora bilder. Rubriken:

“Modeexperterna: Så klär du dig på padelbanan i vinter”.

Det är modeproffsen Ellinor Alsbro och Marianne Holmberg “som har full koll på padelmodet”.

Okej – “människan behöver både bröd och skådespel” – som Berthold Brecht sa.

Men ibland kan det bli lite väl mycket “skådespel”. En tidning som säger sig ha små resurser skickar iväg reporter och fotograf för att göra ett stort inslag om hur man klär sig på padelbanan.

För inte kan det väl bero på nyhetstorka?

Det passar bra att avsluta det här gnälliga inpasset med ett citat av Henrik Tikkanen ur boken “Ansikten och Åsikter”:

“Ett svenskt liv kan vi inte ge tredje världen. Men Bofors bjuder i stället på en svensk död”

—Henrik Tikkanen

Rolf Waltersson

You May Also Like