Bild från när Waters framförde en serie konserter i Mexico City 2016. Skärmklipp från Wotancito / Wikipedia.

Waters står upp mot hetsen

Styret i den tyska staden Frankfurt har beslutat att den f.d. Pink Floyd-medlemmen Roger Waters inte får genomföra sin konsert i staden i maj. Plats för konserten var planerad att vara Festhalle som till 60 procent ägs av staden.

Som huvudägare av arenan stoppar nu det politiska styret i Frankfurt konserten. Skälet är att Waters enligt ledningen i Frankfurt skulle vara antisemit. Alltså hysa rasistiska åsikter mot judar.

Anklagelsen är naturligtvis befängd. Waters har hela sitt medvetna liv varit stenhård motståndare mot rasism, nazism och antisemitism.

Vad det handlar om att Roger Waters blivit en i raden av vänstermänniskor som p.g.a. sitt stöd till palestinierna och sin kritik av det koloniala projektet Israel har fått den falska anklagelsen om antisemitism slängd på sej. En annan som råkat ut för samma sak är den f.d. Labourpartiledaren Jeremy Corbyn. Detta är den israeliska regimens och deras europeiska och US-amerikanska uppbackares metod att skrämma alla kritiker av Israel till tystnad.

Men Waters låter sej inte tystas. Han betecknar öppet Israel som en apartheidstat. Samtidigt som han uttalar sitt stöd för kamp mot antisemitism. Hans egen far enrollerade sej i andra världskriget just för att bekämpa nazismen och antisemitismen. Waters far dödades i strider mot tyska armén i Italien.

Bland de som anklagar honom för antisemitism finns hans forna bandkollega David Gilmour och dennes fru Polly Samson.

“Tyvärr, Roger Waters, du är antisemit i din ruttna kärna. Och en Putin-apologet”, skrev Samson i ett inlägg .

Att Waters ovanpå anklagelserna om antisemitism också anklagas för att vara Putin apologet (betyder typ Putin-kramare) beror på att Waters samtidigt som han fördömer Rysslands invasion också menar att väst och NATO har en skuld i processen som ledde fram till kriget. Detta i form av en ständig utvidgning av NATO och inringning av Ryssland. Roger Waters förordar eldupphör och fredsförhandlingar. Något som alltså lett till ytterligare en hetskampanj mot honom.

Det finns dock artister som vågar stötta honom. T.o.m. en av Pink Floyds medlemmar. Eric Clapton, Tom Morello och Pink Floyds Nick Mason är några av de som skrivit på ett upprop. Uppropet har i skrivande stund närmare 12.000 underskrifter och även Brian Eno, Peter Gabriel, Robert Wyatt och skådespelaren Susan Sarandon stöder Waters.

“Waters kritik av hur Israel behandlar palestinier är en del av hans långsiktiga förespråkande för mänskliga rättigheter över hela världen. De tjänstemän som förtalar Waters deltar i en farlig kampanj som avsiktligt blandar ihop kritik av Israels illegala och orättvisa politik med antisemitism. Tjänstemän i Tyskland, konsertarrangörer och musikplattformar får inte ge efter för trycket från de individer och grupper som hellre skulle se Waters musik borttagen än att engagera sig i de frågor som hans musik lyfter fram.”, står det bland annat i namninsamlingens beskrivning.

Och Roger Waters lovar att bandet kommer till Frankfurt oavsett vad stadens politiska ledning säger.

“Vi kommer till er! För mänskliga rättigheter är viktigt! För yttrandefrihet är viktigt!”

You May Also Like