Smällare exploderade inne i matbutik. Eskilstuna-Kuriren 29 december.

Vilken jävla smäll! – Som Dynamit-Harry sa i filmerna med Jönssonligan

Nu är det dags igen. Nyåret närmar sig, och därmed dessa pyrotekniska leksaker som ska smällas av var, när och hur som helst.

Den, 29 december, kan vi läsa i Eskilstuna-Kuriren hur ett gäng ungdomar i 14-15-årsåldern härjat runt inne i en matbutik i stadsdelen Årby, där de bland annat avfyrat smällare inne i butiken.

Det är samma visa varenda år med dessa smällare och fyrverkerier. Det skrämmer slag på folk och fä och orsakar skador på människor och djur. Det är ögon och händer som sprängs bort. Och det är bränder som startas av fyrverkerier som hanteras både felaktigt och på fel platser.

Jag skrev i eFOLKET 2020-01-12 under rubriken “Nyårsraketerna blev hästen Donnas och ponnyn Deenas död”.

Det handlade om skenande kor och hästar som halkade, bröt benen och fick nödslaktas. Om dräktiga kor som fick missfall när de skrämdes på flykt.

Smällare är förbjudet sedan 2002. Men det hjälper tydligen inte. På något vis finns de till försäljning. Åldersgränsen för allt fyrverkeri är 18 år. Ändå ser vi hur ungar i nedre tonåren springer omkring och skrämmer slag på både folk och fä med dessa smällare.

När jag googlar på nätet hittar jag smällare. Man gör inte ens sken av att det är fyrverkerier som också “råkar” ha högt ljud. Det är smällandet som är huvudsyftet.

De kan heta “Polska smällare” som kan köpas på “Bombashop”.

Där finns “Thunder King” som är:

“Marknadens kanske mest kända airbomb från Fyrverkerimästarna! Levereras hos oss i 6-pack (hos andra i 5-pack) så ska man få mer för pengarna ska man besöka 4verkeriet.se inför nyår!”

Fyrverkeribolaget gör även reklam för smällaren “Mega Thunder King XXL”: “Med ännu mer effekt”.

Det här är alltså inga fyrverkeripjäser – det är smällare. Smällare är förbjudet att sälja, att köpa och att använda sedan 2002.

Ändå annonseras det helt öppet.

Ska det vara så svårt att sätta stopp för det här smällandet.

Notera att bilden i Eskilstuna-Kuriren är väldigt lik bilden på “Thunder King”, som har ändrat namn till “King Of Thunder” i ett kryphål att kringgå lagen.

På Wikipedia läser jag om Thunder King:

“1997 förbjöds pjäsen i Sverige efter klagomål av hundägare och anti-smällarekampanjer. Liknande pjäser gick dock att finna några år därefter, med viss modifikation och som inte small lika högt. Detta suddades ut 1 januari 2003 efter att man förbjudit den klassiska smällaren…Några år efter förbudet började Fyrverkerimästarna/Hanssons Fyrverkerier saluföra ‘Thunder King’ igen, men då under namnet ‘King Of Thunder’”.

Det ser ut som det är en tomhylsa av “King Of Thunder” på bilden i Eskilstuna-Kuriren.

Då kanske det är Fyrverkerimästarna som är ytterst ansvariga för langningen – och de konsekvenser som langningen medför.

PS. Dagen därpå, 30 december, läser jag i Eskilstuna-Kuriren att någon “roat” sig med att kasta in en smällare av något slag i en av kollektivtrafikens bussar precis när den skulle lämna Fröslunda centrum. “Förmodligen någon typ av smatterband. Bussen blev rökfylld och ett par av passagerarna, som redan tidigare hade tinnitus fick ont i öronen. “Det smattrade som bara den. Man fick ont i öronen. Jag blev så rädd, det var jätteläskigt”, säger en av passagerarna enligt E-K.

“Det blir en väldigt kraftig smäll när det sker i ett stängt utrymme som i en buss”, säger Bengt Karlsson som är affärsområdeschef på Transdev som kör kollektivtrafiken, enligt E-K.

Rolf Waltersson

You May Also Like