Hästen Donna hittades med brutet ben och bruten käke.

Nyårsraketerna blev hästen Donnas och ponnyn Deenas död

Den första Januari skickade jag en insändare till Eskilstuna-Kuriren. Det var med anledning av en artikel i tidningen 31 December, då tidningen skrev om Magnus Cieslak som äger företaget Pyroinvent i Strängnäs. Det är Pyroinvent som står för Eskilstuna kommuns fyrverkeri vid Stadsparken i samband med tolvslaget och firandet av det nya året.

I artikeln beklagar sig Magnus Cieslak över den ensidiga debatten om fyrverkerier som han beskriver som “en hetsjakt” mot alla som brinner för tjusningen med fyrverkerier.

Nu har det gått nästan två veckor utan att min insändare publicerats av Eskilstuna-Kuriren, så jag misstänker att de ratar den.

För att jag inte ska ha skrivit min insändare helt i onödan så skickar jag den till eFOLKET.

Det har varit en hetsjakt på fyrverkerier i 15 år, säger Magnus Cieslak i Eskilstuna-Kuriren 31 december. Och han vill ha en “sakligare debatt om fyrverkerier”.

Man kan ju fråga sig om debatten blir sakligare när man som Magnus Cieslak jämför fyrverkerier med bensin. På argumentet att bilar sätts i brand i samband med avfyrandet av smällare och fyrverkeripjäser, svarar Magnus Cieslak;

Det eldas upp bilar också och det görs med bensin. Ska vi förbjuda bensin också?

Och alla hundar som får panik av allt smällande:

Man uppfostrar sina barn, det får man göra med hundar också, säger han enligt E-K.

Nu är det inte bara hundar som får panik av allt smällande. Det får även kor, hästar, katter och vilda djur som fåglar, harar, rådjur och många andra.

Vid varje nyår är det många kor och hästar som skenar i skräck och skadar sig så svårt att de måste nödslaktas.

Vi har kunnat läsa om en dräktig kviga på en gård i Torsåker. Hon skenade i skräck på grund av smällandet från fyrverkerier. Det gick så illa att hon kastade sin ofödda kalv.

Allt på grund av ett fyrverkeri. Så jäkla onödig, säger lantbrukaren som äger gården.

Detta är ingen enstaka händelse. Det händer ofta att skenande kor skadar sig så illa att de måste nödslaktas.

Har Magnus Cieslak något tips om hur man “uppfostrar” kor och hästar, katter, fåglar och rådjur så de inte blir skotträdda?

Nu kan vi läsa att polisen i Eskilstuna fått in många anmälningar angående fyrverkerier och smällare som skjuts rakt mot människor.

Detta är så fruktansvärt illa att det är skäl nog att totalförbjuda all försäljning till privatpersoner. Det räcker mer än väl att kommunen under ordnade former står för fyrverkeriet några minuter runt tolvslaget.

PS.

Efter att jag skrivit insändaren har jag också läst om två hästar som blev vettskrämda och skenade i panik på grund av nyårsraketer.

I Knivsta skenade hästen Donna och bröt ett ben och käken, vilket ledde till att hon var tvungen att avlivas.

På Gotland var det en ponnyhästen Deena som fick panik. Hon skenade och ramlade så illa ner i ett dike att hon måste avlivas.

Rolf Waltersson
Eskilstuna

You May Also Like