Skivomslag

Det är något speciellt med skivomslag, de kan vara totalt enkla och banala till att framstå som fantastiska konstverk. Jag bläddrade igenom min skivsamling och fastnade för några intressanta.

Inom punken har omslagen en ganska stor betydelse, eftersom det finns så många underkategorier går det ofta att se exakt vilken sorts punk ett band spelar bara genom att titta på omslaget.

Pissjar – Apathy & Cheap Thrills 7″ (2018)

Här har vi något så enkelt som bara en bandlogga och namnet på skivan. Man behöver inte ha ett alltför tränat öga för att se att det här handlar om hardcore, den råare varianten av punk. I mitt tycke är det kanske inte det roligaste omslaget men det fyller helt klart sin funktion och dessutom är musiken helt fantastisk.

Tolshock – The Heritage Of Violence 7″ (1999)

Hela designen med det här omslaget verkligen skriker råpunk och anarkopunk. Både den runda logotypen i mitten, typsnittet och bakgrundsbilden är typiskt för genren, dessutom i svartvitt såklart. Utöver det finns i ytterkanterna den klassiska designen och typsnittet hämtat från det brittiska skivbolaget Crass Records som släppt skivor med anarkopunkband som Crass, Conflict och Dirt.

Plus Moms – Köp oss en hjärna 7″ (1994)

Vill man försäkra sig om att få ett riktigt unikt omslag kan man göra som trallpunkbandet Plus Moms. Här har de använt serietecknaren Joakim Lindengren som även har gjort omslag till bland annat Strebers och Johan Johansson. Det här blir en win-win om man både gillar musiken och Joakim Lindengren.

Blanks 77 / The Parasitix – Gettin´Blasted! Split-12″ 2016

Det här är en färgglad historia men det går inte att ta miste på att det är en punkskiva. Precis som Millencolin förknippas med sin lilla gula fågel förknippas Blanks 77 med figuren till vänster på omslaget. De har haft med den gubben på flera av sina skivor. Första gången han uppenbarade sig var på minialbumet Up The System som släpptes 1993.

De Lyckliga Kompisarna – Tomat CD 1993

Oavsett om man lyssnade på punk eller inte i mitten av 90-talet kan man knappast ha undgått att höra DLKs monsterhit Ishockeyfrisyr. Den är med på den här skivan och Birdnest Records kanske inte är mest kända för snygga omslag. Men som jag sagt tidigare, det fyller en funktion. Det här är 100% trallpunk och just DLK har alltid varit fanbärarna av den sortens punk.

Sex Pistols – Never Mind The Bollocks LP 1977

Av alla klassiska omslag kan det här vara nummer ett när vi snackar punk. Jag kan inte riktigt bestämma mig om det är snyggt eller gräsligt. Men oavsett hajar man alltid till var man än ser det. Många har dessutom kopierat originalet och bytt ut texten till allt möjligt i olika sammanhang. För många är det här punkens heliga graal.

You May Also Like