Polisman blev beskjuten och skadad av fyrverkeripjäs. Avfotograferat från Eskilstuna-Kuriren.

“Jag gillar saker som smäller” – “Nått måste man ju göra när det är nyår”, säger 32-årige Jonas

Igår, 30 december, hade jag ett inlägg om smällare och fyrverkerier. Idag, nyårsaftonens morgon, följer jag upp med ännu några tankar och funderingar om detta fenomen att män, för det är oftast män, är så barnsligt förtjusta i att det ska smälla.

Först ett par siffror från Socialstyrelsen. Under de senaste 15 åren har 400 personer bränn-och sårskadats så allvarligt av fyrverkerier och smällare att de hamnat på sjukhus. Många har fått bestående men. Till exempel bortsprängda fingrar och händer, obotliga ögon- och hörselskador.

Av dessa 400 är:

 • 50 procent barn/män i åldern 13-18 år.
 • 33 procent är män i åldern 20-39 år.

Det är alltså i huvudsak en manlig fritidssysselsättning att förstöra liv och egendom med hjälp av pyrotekniska leksaker. Även extra högljudda smällare, så kallade Bangers.

I dagens Eskilstuna-Kuriren 31 december, (E-K) fortsätter följetongen om dessa sprängämnen.

Någon kastade en fyrverkeripjäs mot en polispatrull som beordrats till Bellmansplan på grund av vårdslös “lek” med fyrverkerier.

En fyrverkeripjäs exploderade någon meter från en polisman.

“Den beskjutne polismannens öron påverkades kraftigt. Polisen ska också ha blivit bländad av fyrverkeripjäsen. Ett dygn senare hade polismannen fortfarande ljusblänk i ögonen”, skriver E-K.

I värsta fall har denna polisman fått bestående skador på både hörsel och syn.

I en annan artikel i E-K är det “Rusning för att köpa fyrverkerier”. Autoexperten, en av de butiker som säljer fyrverkerier, “har sålt slut på lagret på ett par dagar”.

En av kunderna, 32-årige Jonas Xxxxx (jag utelämnar efternamnet av ren “barmhärtighet”) säger glatt, efter att ha spenderat 1 598 kronor på pjäserna:

“Jag är ett barn. Jag gillar saker som smäller! Jag vet inte vad jag ska göra på nyår, men det ska i alla fall smälla lite…De händer ju ingenting på stan så någonting får man ju hitta på”, säger detta fullvuxna 32-åriga barn enligt E-K.

Denne Jonas passar bra in i Socialstyrelsens statistik:

33 procent är män i åldern 20-39 år.

För mig är det ett mysterium hur man kan tycka det är så roligt med “saker som smäller”. Så roligt att man till och med skiter i “baksidan” av detta nöje – skador på människor, bränder, vettskrämda människor och djur, skenande kor och hästar som bryter benen och måste nödslaktas, och en massa pengar som bokstavligen “går upp i rök”. Inte heller är dessa pyrotekniska leksaker bra för miljön.

Nu på nyårsaftonens morgon roade jag mig med att kolla vad som hänt i landet när det gäller “lek” med fyrverkerier och smällare. Förutom den skadade polismannen här i Eskilstuna, hittar jag:

 • Polisman i Karlskrona har skadats allvarligt av en raket som riktats mot polisen.
 • Kvinna i Huskvarna till sjukhus efter att ha fått en raket i ansiktet. Förmodligen allvarliga ögonskador.
 • Brand i förskola i Örebro som orsakats av fyrverkerier. När Räddningstjänsten kommer för att släcka branden attackeras den av raketer. Man måste invänta polisförstärkning innan brandbekämpningen kan påbörjas.
 • Väktare i Göteborg attackeras med smällare i trapphus.
 • Delar av spårvagnstrafiken i Göteborg stoppad på grund av att smällare kastats in i spårvagn.
 • Raketer riktade mot polisbilar i Stenungsund och Trollhättan.
 • Kraftiga fyrverkerier och Bangers krossar rutor på polisstationen i Växjö.
 • Smällare och raketer mot polisen i Örebro.
 • Torslanda. Raket rakt in i bilruta. I bilen sitter en pappa med sina två små barn.
 • Raketer avfyras inne i Bagarmossens tunnelbanestation.
 • I Linköping har personer avfyrat fyrverkerier inne på en restaurang.

Detta är ett litet axplock av vad som hänt natten före nyårsaftonen.

Tillräckligt många saknar vett och förstånd när det gäller dessa sprängämnen. Enda sättet att få stopp på galenskaperna är att förbjuda all försäljning av fyrverkeripjäser till privatpersoner. Smällare är redan förbjudet, men säljs ändå.

Jag tror inte världen går under, eller ens blir mycket tråkigare, om man totalförbjuder dessa sprängämnesleksaker.

Förbjudet att sälja. Förbjudet att köpa. Förbjudet att använda.

Rolf Waltersson

You May Also Like