Polisen får nu under mellandagarna åka på många larm gällande otillåten hantering av pyroteknik: ”Vi har inte resurser att åka på alla larm”, säger Polisen…

Eskilstuna: Problem med smällare och fyrverkerier på kvällar och nätter

Ett återkommande problem vid den här tiden på året är otillåtet bruk av pyroteknik. Problemen brukar i regel uppstå redan efter Julhelgen – så även i år.

Strax efter klockan halv elva på fredagskvällen fick Polisen in larm om raketskjutande i stadsdelen Stenby i Eskilstuna. En av fyrverkerierna ska ha varit nära att träffa en boendes fönsterruta.

– Vi kunde inte anträffa någon som var ansvarig för detta när vi kom fram till platsen. Det var en hel del smällare och fyrverkerier i området under kvällen och natten mot idag lördag, berättar Polisens presstalesperson.

Även från flera andra håll har det kommit in telefonsamtal till Polisen om smällande och skjutande nu under mellandagarna. Från Trosa i Sörmland fick Polisen under fredagskvällen larm om att ungdomar ska ha skjutit raketer från sina bilar.

Polisen: ”Kan inte åka på allt”

Polisen medger att man inte har resurser att kunna åka på alla larm gällande nyårsraketer, men att man försöker prioritera bland de inkommande ärendena. Polisen påpekar dock att den som använder sig av pyroteknik kan göra sig skyldig på flera olika åtalspunkter.

Polisen kontrollerar en återförsäljare av pyroteknik… (Foto: Polisen)

Kontrollerar återförsäljare

Polisen har nu under mellandagarna tillsammans med brandingenjör från Räddningstjänsten genomfört kontroller i Eskilstuna där det säljs fyrverkerier. Det för att försöka säkerställa att de säljs, hanteras och förvaras korrekt. Eftersom det är åldersgräns på pyrotekniken förekommer ibland också langning – det vill säga att vuxna köper ut fyrverkerier till minderåriga, vilket också är ett brott. Tyvärr lär nog smällandet och skjutandet fortsätta några dagar till, vilket skapar en otrygghet för många – både människor och djur…

Läs också:

Misslyckad stöld av fyrverkerier i Eskilstuna i natt

You May Also Like