Vilka organisationer är terrorister? Och vilka bestämmer vilka som är terrorister? Nelson Mandela var stämplad som terrorist, av USA, när han mottog Nobels fredspris. Och det var också USA:s så kallade säkerhetstjänst CIA som låg bakom tipset till apartheidregimen vilket 1962 ledde till fängslandet av Mandela.
Just nu har vi en infekterad debatt om Turkiet med anledning av den svenska Natoansökan. Erdoğan kräver att Sverige ska dela Turkiets syn på terrorism och uppfattning om vilka som är terrorister.
På Erdoğans och Turkiets terrorlista finns snart sagt varenda kurdisk organisation. Inte bara PKK, utan även PYD, YPG och YPJ. Även medlemmar i HDP sitter fängslade anklagade och dömda för terrorism, bland andra ledaren Selahattin Demirtaş. Han sitter fängslad tillsamman med 5 000 andra politiska fångar i det Turkiet som Sverige vill ingå militärallians med.
Även PKK:s ledare Abdullah Öcalan sitter fängslad, dömd till livstid. Han greps 1999 av CIA och israeliska Mossad, och sändes till Turkiet.
I samband med politikerveckan i Visby blev det ett hiskeligt liv när några vänsterpartister poserade men flaggor för PKK, YPG och YPJ.
”Det är lite bekymmersamt att vi sett riksdagsledamöter som suttit och viftat med flaggor från terroriststämplande organisationer. Det är inte så bra för regeringsdugligheten”, sa statsminister Magdalena Andersson och menade därmed att V är diskvalificerat för ministerposter i en eventuell röd-grön regering.
Låt mig bena ut det här så gott jag förmår.
Det var alltså flaggor från tre kurdiska organisationer som enligt Magdalena Andersson är terroriststämplade varav två var YPG- och YPJ – flaggor.
YPG och YPJ gick i främsta ledet när kurderna i norra Syrien var med att besegra IS, IS som nog är den värsta terrororganisationen som skådats på mannaminne.
Varken YPG eller YPJ finns med på några terrorlistor förutom på Turkiets och Erdoğans listor.
Kan lägga till att flertalet bilder som valsade runt i media var en beskurna så att enbart PKK-flaggan syntes , men inte flaggorna för YPG och YPJ.
“Att stå och vifta” med YPG- och YPJ- flaggor är enligt min mening att hylla de väpnade kurdiska miliser som besegrade IS.
Kvar finns PKK-flaggan bland “flaggviftarna”. PKK är naturligtvis klassad som terrororganisation av Turkiet. Erdogans ledstjärna är ”En bra kurd är en död kurd”. Men även av EU, Nato och USA terrorstämplar PKK.
Men den stämpeln fick PKK (Kurdistans Arbetarparti) för cirka 40 år sedan.
Det kan vara på sin plats att påpeka att det var PKK som räddade livet på tusentals flyende från den Yezidiska folkgruppen , när dessa försökte undkomma IS-marodörenas massakrer. Det var inte FN-trupper, det var inte den irakiska armén, det var inte den borgerliga kurdiska Barzani-regeringens styrkor som räddade de utsatta yezidierna i kurdiska norra Irak. Det var det socialistiska PKK:s väpnade styrkor som gjorde det.
I en kommentar till flaggaktionen i Visby säger Lorena Delgado Varas, som var en av de som deltog:
– Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur.
PKK har gjort saker som är förkastligt, men det var för länge sedan. Pressad av diktaturens våldsamma övergrepp begick PKK handlingar som organisationen själv idag tar avstånd ifrån. Dagen PKK är en helt annan organisation med en helt annan politisk agenda.
Gå in och läs Peter Widens artikel i eFOLKET 6 juli 2022, Fakta om det av kapitaliststaterna demoniserade PKK.
Även i tidningen Arbetaren kan man läsa en artikel som argumenterar varför PKK inte längre bör ses som en terrororganisation:
“Vad är det idag som skulle motivera en terrorstämpel? Det är svårt att hitta något konkret att gå på. Oftast är det samma saker som återkommer: två mord på avhoppare begångna i mitten av 1980-talet, följt av det famösa PKK-spåret efter Palmemordet … Etiketten används för att få Nato-inträdet att se anständigt ut”, skriver Magnus Hörnqvist, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, i Arbetaren,
Och han fortsätter:
“Den svenska säkerhetstjänsten uppfattar inte längre PKK som ett hot. År 2017 gick organisationen från ‘lågt hot’ till ‘inget hot’ enligt Nationellt centrum för terrorbedömning”.
Om det stämmer som Magnus Hörnqvist skriver; att “PKK inte är något hot enligt Nationellt centrum för terrorbedömning”, då borde det vara skäl att häva terrorstämpeln mot PKK. Eller åtminstone motivera varför den böra vara kvar. De som hävdar, som vore det en självklarhet, att PKK är en terroristorganisation borde peka ut vad det är som idag gör en sådan bedömning rimlig. Kan Magdalena Andersson det?
Jag kan inte låta bli att dra jämförelsen med Sydafrika, kampen mot apartheid, ANC och Nelson Mandela:
“Nelson Mandela sattes upp på USA:s terrorlista på grund av sin kamp mot den vita apartheidregimen i Sydafrika”, skriver Sveriges radio 2 juli 2008.
Hör och häpna – Nelson Mandela terrorstämplas på grund av sin kamp mot den vita rasistregimen!
Det borde väl för tusan varit tvärtom, om man har någon skam i kroppen – Att USA hade terrorstämplat den vita apartheidregimen, som ju var de verkliga terroristerna.
Nelson Mandela och ANC var alltså terrorstämplade av USA från 1980-talet ända fram till år 2008.
1993 fick Nelson Mandela Nobels fredspris. Sett med USA:s ögon gav alltså den norska Nobelstiftelsen fredspriset till en terrorist.
Åren 1994-1999 var Nelson Mandela Sydafrikas president. En president som inte krävde hämnd. Tvärtom, han förespråkade försoning med de vita plågoandarna. Han ville se ett Sydafrika där svarta och vita levde sida vid sida. Hämnd hade förmodligen lett till ännu mer dödande i Sydafrika.
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice uppmanade i april 2008 senaten att häva ANC:s terrorstämpel med förklaringen att hon “finner det rätt genant att behöva nonchalera min motpart, Sydafrikas utrikesminister, för att inte tala om Mandela”.
Anledningen sades vara att “den förre Sydafrikanske presidenten Nelson Mandela ska slippa betraktas som terrorist av USA när han fyller 90 år den 18 juli” (2008. min anmärkning)
Den demokratiske senatorn John Kerry säger att den amerikanska regeringen aldrig borde ha satt upp Nelson Mandelas namn på USA:s terrorlista.
Jag undrar om USA och andra länder som instämde i att ANC och Mandela var terrorister. Så här i “eftertankens kranka blekhet” måste man funderar över USA höll på med. Finns det någon självkritik, förutom senator Kerrys kommentar?
Detta tål att tänka på idag när det handlar om PKK, YPG, YPJ och andra kurdiska organisationer.
Och hur mycket “terrorist” är Erdoğan när Turkiet är ett land som har ”världsrekord” i fängslade journalister, ett land som har 5 000 politiska fångar, ett land där endast ”en död kurd är en bra kurd”.
Jag utgår från att många som läser detta inte är beredda att hålla med. Men vidhåller man att det rör sig om terrororganisationer bör man åtminstone argumentera för den ståndpunkten med sakargument, inte bara ta för givet att det är så bara därför att terroriststämpeln” används slentrianmässig av makthavare..
Även den vietnamesiska befrielserörelsen FNL stämplades av en del som en terrororganisation under Vietnamkriget – bara för att ta ett annat exempel. Samtidigt som USA i Vietnam terrorbombade, mördade och torterade, år efter år.
Exemplet med ANC och Nelson Mandela visar att även ”världens största demokrati” kan hoppa i galen tunna. Något man gör titt som tätt. Man kan tala om ett mönster. Vilka länder som instämde i USA:s terrorstämpel mot ANC och Mandela har jag inte hittat några säkra källor om. Klart är dock att Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher slöt upp bakom USA och Ronald Reagan när det gällde synen på Mandela och ANC. Likaså att Reagan och Thatcher var motståndare till sanktionerna mot apartheidregimen i Sydafrika.
Lästips:
Terrorism som ordkrig. Arbetaren
För lättvindiga terroriststämplar/Journalisten 20 april 2011
Fakta om det av kapitaliststaterna demoniserade PKK. eFOLKET 6 juli 2022
Mandela stryks från USA:s terrorlista. SVT-nyheter 2 juli 2008
PS. Nationellt centrum för terrorbedömning är en permanent arbetsgrupp med utredare från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Rolf Waltersson