Vilhelm Moberg

1898 – 1973

Vilhelm Moberg växte upp i Moshultamåla en liten skogsby belägen några mil söder om Växjö i Småland. Hans släkt bestod mest av skogsbönder och knektar. Många av Vilhelm Mobergs kusiner utvandrade i unga år till Nordamerika. Moberg blev dock erbjuden en extraplats på Grimslövs folkhögskola vintern 1916 till 1917 vilket sedan bidrog till att han senare i livet blev etablerad författare. Vilhelm Moberg började efter året på folkhögskolan att börja arbeta som journalist på en tidning i Arvika samt sen på tjugotalet på en tidning i Vadstena. Vilhelm Moberg började då också att skriva några små dramer varav I vapenrock och linnebyxor är ett av de mer kända dramerna. Det spelas ofta på somrarna på olika platser i landet. Vilhelm Moberg debuterade sedan år 1927 med romanen Raskens som skildrar en soldatfamiljs levnad. Romanen blev dramatiserat för TV på 1970-talet. Den boken följdes sedan av ett stort antal romaner med titlar som Långt från landsvägen 1929, De knutna händerna 1930, Mans kvinna 1933 Rid i natt 1941 som är Mobergs kritiska ställningstagande mot Nazismen. Boken blev även film. År 1944 gav Vilhelm Moberg ut bildningsromanen Soldat med brutet gevär. På 50-talet kom sedan Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit vilken innehåller fyra romaner. Böckerna handlar om den omfattande emigration som förekom under senare delen av 1800-talet till en bit in på 1900-talet från vårt land till Nordamerika. De fyra romanerna bär titlarna Utvandrarna, Nybyggarna. Invandrarna samt Sista brevet till Sverige. Dessa romaner ligger till grund för musikalen Kristina från Duvemåla. På 70-talet gav Vilhelm Moberg ut två romaner där han skildrar det svenska folkets historia sett ur ett annat perspektiv jämfört med det som skildras i historieböckerna. Vilhelm Moberg var väldigt kritisk mot hur historien skildrades i skolans historieböcker. Han ansåg att folkets historia glömdes bort till förmån för överklassens och kungarnas historia. De båda romanerna fick titlarna Svenska Folkets historia berättad för folket Del 1 och 2

På 50-talet ägnade sig Vilhelm Moberg åt ett antal så kallade rättsröteskandaler där den så kallade Haijbyaffären är en av de mest kända.

Sedan ett antal år tillbaka står en staty föreställande Vilhelm Moberg framför den skola i Moshultamåla där han var elev i fem år.

Det finns många biografier över Vilhelm Mobergs omfattande författarskap en av dessa är skriven av Ola Holmgren och har titeln Emigrant i Moderniteten Vilhelm Mobergs mans fantasier utgiven på Brutus Östlings förlag.

Liknande artiklar:
Rudolf Värnlunds far var sångare i Operakören i Stockholm. Han växte alltså upp i Stockholm
Birger Vikström föddes i Bredåker i Norrlands inland. Hans far var skogsarbetare, men den unge
Ett författarporträtt - nedtecknat av Kjell Andersson Karl Rune Nordkvist växte upp i den lilla
Moa fick namnet Helga Maria Svartz. Hennes mor var ensamstående och de bodde utanför Motala