Viktor Orbán förklarar sammanhangen. Béke és Biztonsag betyder “Fred och Säkerhet”.

Viktor Orbán – EU:s renrasiga svarta får

Det finns ett antal EU-länder som är på väg bort från demokrati i riktning mot en mer auktoritärt och nationalkonservativt system. Ett av dessa länder är Ungern under ledning av premiärminister Viktor Orbán och han parti Fidesz.

Orbán har under senare år monterat ner det som kännetecknar en rättsstat.

Måste jag förklara en gång till?

Han har nedmonterat landets rättssystem.

Han har ändrat valsystemet som gör det svårare för oppositionen att verka fritt.

Fria medier stängs ner. Han vill inte ha migranter. Han vill inte ha multikultur. Och han vill inte att Ungern ska “falla ner i HBTQ-galenskapen”.

Av alla “svarta får” i EU:s fårhage är nog Viktor Orbán ett av de svartaste. Det underströks ytterligare när han talade vid Tusványos-festivalen i Rumänien lördag 23 juli.

Där hyllade han tanken om en oblandad ungersk ras och att europeiska raser inte bör blandas med icke-europeiska raser”.

Vi ungrare är ingen blandras – och vi vill heller inte bli en blandras, sa han i sitt tal enligt SVT Nyheter 25 juli.

Och han varnade för att länder där européer och icke-européer blandas inte längre är nationer”.

Naturligtvis har Orbán fått svidande kritig för sina rasistiska uttalanden.

Zsuzsa Hegedüs, som varit rådgivare år Orbàn i 20 år slutar nu i protest efter talet som han kallar “rent nazistiskt”.

Rumäniens utrikesminister Bogdan Aurescu kallade uttalandet “oacceptabelt” och beklagade att Orbán propagerade för sådana idéer på rumänskt territorium.

Katalin Cseh, som är ledamot i Europaparlamenten från oppositionspartiet Momentum säger att hon är bestört över Orbáns tal:

Hans uttalande påminner om en tid som jag tror att vi alla skulle vilja glömma. Det visar verkligen regimens sanna ansikte, säger Katalin Cseh.

En del förståsigpåare menar att Orbáns tal är ett svar på den kritik Ungern fått från EU. EU som vägrat en massa stödmiljarder till Ungern med hänvisning till att Ungern inte längre “upprätthåller de principer som kännetecknar en rättsstat”.

Jag är ingen förståsigpåare, men jag har svårt att förstå att på vilket sätt sådana här rasistiska uttalanden från Orbán underlättar för Ungern att få dessa stödmiljarder från EU.

Jag vet inte om man ska blanda in Nato i det här sammanhanget. Men man kan fråga sig om Ungern, som blev Nato-medlem 1999, skulle godkännas som Nato-medlem om man hade sökt medlemskap nu?

Men å andra sidan, kunde Portugal, som var en fascistisk och kolonialistisk diktatur när landet var med och grundade Nato 1949, godkännas som Natomedlem, borde väl i konsekvensens nämn även Ungern godkännas trots att Ungern “inte upprätthåller de principer som kännetecknar en rättsstat” enligt EU.

Och skulle Ungern godkännas som EU-medlem om man sökte medlemskap idag?

Nu är det i alla fall meningen att Sverige, Ungern och Turkiet ska kämpa för fred och frihet sida vid sida i Nato.

Som de tre musketörerna: “En för alla – och alla för en”.

LÄSTIPS:

Rolf Waltersson

You May Also Like